Petak, 3 svibnja, 2024

ZUKIĆ: Kebo nije napustio SDA, samo je malo u banani…

Must Read

Amir ZukićGeneralni ćato  Stranke demokratske akcije Amir Zukić izjavio je večeras Feni da prema informacijama kojima raspolaže, potpredsjednik Federacije BiH i doskorašnji član Predsjedništva SDA Mirsad Kebo nije napustio stranku kako su to prenijeli pojedini mediji.

Zukić kaže da je jučer imao priliku da razgovara s Kebom, koji je bio rezigniran s obzirom da na posljednjim unutarstranačkim izborima na konvenciji nije ponovo izabran za člana Predsjedništva SDA.
“Objasnio sam mu da je on dugogodišnji član SDA koji je učestvovao u donošenju stranačkih odluka dugi niz godina, da je to dio njegovom ličnog političkog opusa i da je uime stranke obnavljao  mnogo državnih funkcija i da to treba cijeniti i poštovati”, kazao je on.
Zukić je rekao da ovom trenutku Kebo nije ponovo izabran, “vjerovatno zbog njegovih godina, jer se prilikom izbora za članove Predsjedništva SDA išlo na izbor ljudi mlađe i srednje generacije kako bi SDA polako, prirodnim putem, obnovila rukovodstvo”.
“Isto tako, SDA cijeni napor koji Kebo ulaže obavljajući svoju dužnost, uz uvažavanje teške bolesti s kojom se bori, te ga je htjela na izvjestan način poštediti”, dodao je.
Nakon novih sinoćnjih, “prijateljskih razgovora” s Kebom, Zukić kaže da je uočio da potpredsjednik FBiH razumije situaciju i da bi naredne sedmice trebalo da sjedne s predsjednikom i zamjenikom predsjednika SDA, Sulejmanom Tihićem i Bakirom Izetbegovićem, kako bi se dogovorio način njegovog djelovanja unutar SDA, ali i naredni koraci kada je u pitanju federalna vlast.
Upitan da li se može očekivati da nakon neizbora u Predsjedništvo SDA Kebo, s obzirom na ulogu koju može imati u rekonstrukciji Vlade Federacije BiH, poštuje stavove ove stranke, Zukić je rekao da je nedavno, kao predsjednik Kluba Bošnjaka u Parlamentu FBiH zvanično bio kod njega kao jednog od čelnika izvršne vlasti i upoznao ga sa načinom “na koji se nova tzv. parlamentarna većina odnosi baš prema Bošnjacima”.
Navodi da mu Kebo tada dao punu podršku i data je zajednička izjava da će Kebo štititi Ustav i zakone, te stavove većine koja ga je izabrala.
Zukić je zaključio da “u ovom momentu može samo to reći”.
Kebin ured nije bio dostupan za komentar. Zvonko Jurišić koji je telepatski povezan s Kebom, nije htio odavati što se događa s drugom.

Potpredsjednik Federacije BiHMirsad Kebo, do prije tri dana član Predsjedništva Stranke demokratske akcije napustio je članstvo u SDA, saznaje „Dnevni avaz“.

On je uputio preporučeno pismo na adresu Općinskog odbora SDA Centar u Sarajevu u kojem ih obavještava da više neće biti član ove stranke.
Na posljednjoj Konvenciji SDA, na kojoj je birano novo-staro rukovodstvo stranke, Bakir Izetbegović i Sulejman Tihić, novi predsjednik i potpredsjednik stranke, olako su odrekli Kebe i izbacili ga iz Predsjedništva stranke.
Nakon što su Tihić i Izetbegović dogovorili da podijele stranačku vlast „fiiffti – fiffti“, u vrhu stranke više nije bilo mjesta za sve kadrove koji imaju svoje mišljenje i svoj stav, te odbijaju da bespogovorno klimaju glavom na sva naređenja. Kebo to sebi, očigledno, nije želio dopustiti, te se odlučio na napuštanje stranke!

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Izglasana nova vlada Srbije. Vulin jedan od potpredsjednika, Dačić ministar MUP-a

ZASTUPNICI Narodne Skupštine Srbije danas su izglasali novu vladu na čijem će čelu biti premijer Miloš Vučević. Za novu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -