Subota, 27 travnja, 2024

Novi zakon Kijeva o Donbasu: “Korak ka ratu”

Must Read

Kao što smo jučer izvijestili, Vrhovna Rada Ukrajine je usvojila “Zakon o reintegraciji Donbasa”. Teritorij Donjecke i Luganske Narodne Republike koje nije pod kontrolom Kijeva je proglašen “okupiranim”, a Rusija je proglašena “agresorskom zemljom”.

Ruski politolog Andrej Suzdalcev izrazio svoje mišljenje o posljedicama usvajanja zakona, a što je objavljeno u RIA Novostima.

Od ukupno 351 zastupnika Vrhovne Rade, 280 ih je glasalo za zakon, 36 je bilo protiv, 2 su bila suzdržana i 33 zastupnika nije glasalo. Zakon bi sada trebao potpisati predsjednik države i stupit će na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Ovaj vrlo opasan dokument, kako bi zaštitio suverenitet Ukrajine, daje predsjedniku Porošenku pravo korištenja oružanih snaga u regiji u miru i time se legitimira uporaba vojske na istoku zemlje bez proglašenja rata. Druga opasnost se krije u definiciji da je taj teritorij, koji je ranije bio “privremeno nekontrolirano područje “, sada proglašeno “okupiranim od strane Rusije“.

Vrhovna Rada je u drugom i posljednjem čitanju razmatrala zakon tri dana, a zastupnici su glasali o 673 amandmana. Među njima bilo je i prijedloga prekida diplomatskih odnosa s Rusijom, ali su ovaj amandman zastupnici odbili.

Parlament u Kijevu također nije podržao inicijativu da se Donjecka i Luganska Narodna Republika proglase “terorističkim organizacijama”.

U prvom čitanju je dokument odobren u listopadu prošle godine. Usvojen je s dopunama, ali je isključio dio o prioritetu Sporazuma iz Minska u rješavanju sukoba. Umjesto toga, predložio je da se Kijev osloni na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Donbasu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rekao “kako je novi zakon znak da su Krim i Donbas su sastavni dio Ukrajine”.

“Mi ćemo i dalje tražiti put za reintegraciju okupiranih ukrajinskih teritorija vojno-diplomatskim sredstvima Ovaj ključni zakon, kojeg je na moju inicijativu danas usvojila Vrhovna Rada, poruka je Donbasu i Krimu: Vi ste sastavni dio Ukrajine”, napisao je na svom Facebooku Petro Porošenko odmah nakon izglasavanja zakona u parlamentu u Kijevu.

Politolog Andrej Suzdalcev s Nacionalnog sveučilišta u Moskvi je izrazio svoje mišljenje o ovom zakonu i kakve mogu biti posljedice.

“Glavni zaključak je da Kijev ovim zakonom izlazi iz procesa pokrenutog na temelju Sporazuma iz Minska. Naime, rješenje stanja u jugoistočnoj Ukrajini je bilo predviđeno u okviru tog procesa, a novi zakon uopće ne spominje Sporazum iz Minska. Ovim se zakonom zapravo potvrđuje da Kijev ne samo da neće provesti odredbe iz ugovora dogovorenog u Minsku, nego odbija i bilo kakvu odgovornost za sukob u Donbasu. Tu ulogu dodjeljuje Rusiji, koja je proglašena “agresorom” i “okupatorom”. Osim toga, Kijev se nada da će mu ovaj zakon omogućiti da traži odštetu od Rusije”, rekao je Andrej Suzdalcev.

Prema njegovu mišljenju, ovaj zakon će znatno otežati i onemogućiti mirno rješenje sukoba u Donbasu.

“Između ostalog, ovaj je zakon odraz ukrajinske državne politike prema Donjecku i Lugansku. On je ozakonio blokadu tih područja, prestanak socijalne podrške stanovništvu, okrivljujući Rusiju da je “okupirala” Donbas, ali i sve ljude koji žive na tom području. U načelu, ukrajinske vlasti prema ovom zakonu su pojednostavile stvari i navodno više nema Kijev i Donjecka i Luganska, nego Moskve i Kijeva u cjelini. Obzirom na činjenicu da zakon dopušta Ukrajini da proglasi izvanredno stanje i ponovno pokrene vojnu operaciju za povrat dijela istoka zemlje, odnosno Donbasa, ovaj je zakon vrlo ozbiljan i veliki korak natrag u rješavanju problema u jugoistočnoj Ukrajini. U principu, ovo je korak prema ratu“, zaključio je analitičar.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nitko iz Al Qaede nije došao u WTC tornjeve i izveo žene i djecu. Pa opet ubojstvo 3000 Amerikanaca nije proglašeno genocidom

Dok pišemo ovaj tekst Željko Komšić suborac Al Qaede u BIH, točnije njen militantni podređenik koji je zarobljavao Hrvate...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -