Published On: Pet, sij. 19th, 2018

Novi zakon Kijeva o Donbasu: “Korak ka ratu”

Kao što smo jučer izvijestili, Vrhovna Rada Ukrajine je usvojila “Zakon o reintegraciji Donbasa”. Teritorij Donjecke i Luganske Narodne Republike koje nije pod kontrolom Kijeva je proglašen “okupiranim”, a Rusija je proglašena “agresorskom zemljom”.

Ruski politolog Andrej Suzdalcev izrazio svoje mišljenje o posljedicama usvajanja zakona, a što je objavljeno u RIA Novostima.

Od ukupno 351 zastupnika Vrhovne Rade, 280 ih je glasalo za zakon, 36 je bilo protiv, 2 su bila suzdržana i 33 zastupnika nije glasalo. Zakon bi sada trebao potpisati predsjednik države i stupit će na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Ovaj vrlo opasan dokument, kako bi zaštitio suverenitet Ukrajine, daje predsjedniku Porošenku pravo korištenja oružanih snaga u regiji u miru i time se legitimira uporaba vojske na istoku zemlje bez proglašenja rata. Druga opasnost se krije u definiciji da je taj teritorij, koji je ranije bio “privremeno nekontrolirano područje “, sada proglašeno “okupiranim od strane Rusije“.

Vrhovna Rada je u drugom i posljednjem čitanju razmatrala zakon tri dana, a zastupnici su glasali o 673 amandmana. Među njima bilo je i prijedloga prekida diplomatskih odnosa s Rusijom, ali su ovaj amandman zastupnici odbili.

Parlament u Kijevu također nije podržao inicijativu da se Donjecka i Luganska Narodna Republika proglase “terorističkim organizacijama”.

U prvom čitanju je dokument odobren u listopadu prošle godine. Usvojen je s dopunama, ali je isključio dio o prioritetu Sporazuma iz Minska u rješavanju sukoba. Umjesto toga, predložio je da se Kijev osloni na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Donbasu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rekao “kako je novi zakon znak da su Krim i Donbas su sastavni dio Ukrajine”.

“Mi ćemo i dalje tražiti put za reintegraciju okupiranih ukrajinskih teritorija vojno-diplomatskim sredstvima Ovaj ključni zakon, kojeg je na moju inicijativu danas usvojila Vrhovna Rada, poruka je Donbasu i Krimu: Vi ste sastavni dio Ukrajine”, napisao je na svom Facebooku Petro Porošenko odmah nakon izglasavanja zakona u parlamentu u Kijevu.

Politolog Andrej Suzdalcev s Nacionalnog sveučilišta u Moskvi je izrazio svoje mišljenje o ovom zakonu i kakve mogu biti posljedice.

“Glavni zaključak je da Kijev ovim zakonom izlazi iz procesa pokrenutog na temelju Sporazuma iz Minska. Naime, rješenje stanja u jugoistočnoj Ukrajini je bilo predviđeno u okviru tog procesa, a novi zakon uopće ne spominje Sporazum iz Minska. Ovim se zakonom zapravo potvrđuje da Kijev ne samo da neće provesti odredbe iz ugovora dogovorenog u Minsku, nego odbija i bilo kakvu odgovornost za sukob u Donbasu. Tu ulogu dodjeljuje Rusiji, koja je proglašena “agresorom” i “okupatorom”. Osim toga, Kijev se nada da će mu ovaj zakon omogućiti da traži odštetu od Rusije”, rekao je Andrej Suzdalcev.

Prema njegovu mišljenju, ovaj zakon će znatno otežati i onemogućiti mirno rješenje sukoba u Donbasu.

“Između ostalog, ovaj je zakon odraz ukrajinske državne politike prema Donjecku i Lugansku. On je ozakonio blokadu tih područja, prestanak socijalne podrške stanovništvu, okrivljujući Rusiju da je “okupirala” Donbas, ali i sve ljude koji žive na tom području. U načelu, ukrajinske vlasti prema ovom zakonu su pojednostavile stvari i navodno više nema Kijev i Donjecka i Luganska, nego Moskve i Kijeva u cjelini. Obzirom na činjenicu da zakon dopušta Ukrajini da proglasi izvanredno stanje i ponovno pokrene vojnu operaciju za povrat dijela istoka zemlje, odnosno Donbasa, ovaj je zakon vrlo ozbiljan i veliki korak natrag u rješavanju problema u jugoistočnoj Ukrajini. U principu, ovo je korak prema ratu“, zaključio je analitičar.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer