Utorak, 28 svibnja, 2024

Bosić: Turska radi u interesu Bošnjaka; Za ukidanje RTV takse, entiteti neka financiraju Javne servise

Must Read

Mladen-BosicKlub poslanika SDS-a službeno je podnio parlamentu BiH prijedlog za promjenu zakona kojim bi bilo ukinuto plaćanje obavezne RTV takse kao način financiranja javnih emitera.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je na konferenciji za novinare u Doboju da riječ o prijedlogu promjene Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BiH kojim je predviđeno da se javni servisi, umjesto iz obavezne RTV takse, financiraju iz proračuna entiteta koji su osnivači RTRS i RTVFBiH, a BH RTV iz proračuna BiH.

”Pozdravljamo izrečenu namjeru SNSD-a i PDP-a da podrže našu inicijativu i nadamo se da će podršku dati i stranke iz Federacije BiH kako bi ona bila usvojena u parlamentu BiH”, rekao je Bosić i dodao da SDS o ovoj inicijativi namjerava da provede javnu kampanju u cijeloj RS.

Bosić je, kada je riječ o turskom uticaju na dešavanja na Balkanu, naveo da diplomacija Turske izvjesno vrijeme pokušava biti glavni faktor i društveno-politički organizator na ovim prostorima i tako se stavi u interes bošnjačkih političkih stranaka u BiH.

“Tako je turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu pokrenuo snažnu diplomatsku inicijativu za uključivanje BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) o kojem SDS ima jasan stav”, naglasio je Bosić podsjetivši na sporazum o zajedničkom djelovanju koji su u vezi sa tim u Sarajevu potpisali SDS i SNSD.

On je istakao da se prema tom sporazumu, prenosi Srna, definira obveza provođenja referenduma u Srpskoj o pristupanju ne samo u NATO, već u bilo koji vojni savez.(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -