Utorak, 7 svibnja, 2024

HRVATI SE VRAĆAJU U IVANJSKU Dulovići žive od ribarstva, a ulažu i u seoski turizam

Must Read

Josip Dujlović sa svojom obitelji, vratio se u Ivanjsku kod Banja Luke 2000. godine vratio u ovo. Znao je ako želi ostati i opstati na svom ognjištu, u ovom potkozarskom selu mora započeti posao od koje će on i njegova obitelj moći pristojno živjeti, piše Hrvatski Medijski Servis.

Početak je bio težak, kao i kod svih povratnika, međutim, želja da uspije nadvladala je sve teškoće. Odmah po povratku, ovaj vrijedni domaćin obnovio je kuću i izgradio nekoliko pomoćnih objekata za uzgoj stoke, nabavio poljoprivrednu mehanizaciju i uzeo u zakup nekoliko njiva.

Kako bi osigurao egzistenciju za sebe i svoju obitelj, na svom imanju je počeo uzgajati perad i svinje isključivo za svoje potrebe, a ponešto je kako kaže ostajalo i za prodaju. Zasijao je vrt gdje su on i njegova obitelj imali povrća preko cijele godine.

Malo po malo, Josip je došao na ideju da na svom imanju sagradi tri ribnjaka i u njima uzgaja šarana.
Iako je o uzgoju ribe znao vrlo malo, ipak, je uspio pokrenuti taj posao. Ove godine je već počeo s izlovom ribe za prodaju i nada se da će u narednim godinama povećati obim proizvodnje, jer je, kako kaže, već stvorio sve preduvjete za to.

„Za uzgoj ribe vrlo je bitno zdravo okruženje a mi to u Ivanjskoj imamo”, priča Josip, i ističe, da za izgradnju ribnjaka najveću zahvalnost duguje ministru Čordašu, koji je prepoznao njegovu ideju i koji mu je preko Projekata održivog razvoja, koje realizira resorno Ministarsto, osiguralo značajna sredstva.

“Meni i mojoj obitelji bio je to vjetar u leđa, poticaj da idemo u nove pobjede i razmišljamo o novim poslovnim pothvatima”, kaže Josip.

Ovaj vrijedni domaćin svoju veliku šansu prepoznao je u seoskom turizmu, za što u Ivanjskoj ima odlične uvjete. Odmah pored ribnjaka, počeo je graditi objekat, koji planira urediti i iznajmljivati turistima, koji žele svoje vrijeme provoditi u prirodnom ambijentu, uživajući u miru i tišini netaknute prirode.

Želja da ostane u svom rodnom kraju Josipu daje snagu da ide  dalje, a podrška obitelji, pogotovo sina Maria, koji želi nastaviti očevim stopama presudna je za sve što je do sada uradio i što će raditi i u buduće.

Potkozarsko naselje Ivanjska nalazi se dvadesetak kilometara od Banja Luke na putu ka Prijedoru. Ovo prije rata bogato naselje zahvaljujući vrijednim povratnicima ponovo poprima izgled mjesta poželjnog za život. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -