Published On: Čet, pro 14th, 2017

HRVATI SE VRAĆAJU U IVANJSKU Dulovići žive od ribarstva, a ulažu i u seoski turizam

Josip Dujlović sa svojom obitelji, vratio se u Ivanjsku kod Banja Luke 2000. godine vratio u ovo. Znao je ako želi ostati i opstati na svom ognjištu, u ovom potkozarskom selu mora započeti posao od koje će on i njegova obitelj moći pristojno živjeti, piše Hrvatski Medijski Servis.

Početak je bio težak, kao i kod svih povratnika, međutim, želja da uspije nadvladala je sve teškoće. Odmah po povratku, ovaj vrijedni domaćin obnovio je kuću i izgradio nekoliko pomoćnih objekata za uzgoj stoke, nabavio poljoprivrednu mehanizaciju i uzeo u zakup nekoliko njiva.

Kako bi osigurao egzistenciju za sebe i svoju obitelj, na svom imanju je počeo uzgajati perad i svinje isključivo za svoje potrebe, a ponešto je kako kaže ostajalo i za prodaju. Zasijao je vrt gdje su on i njegova obitelj imali povrća preko cijele godine.

Malo po malo, Josip je došao na ideju da na svom imanju sagradi tri ribnjaka i u njima uzgaja šarana.
Iako je o uzgoju ribe znao vrlo malo, ipak, je uspio pokrenuti taj posao. Ove godine je već počeo s izlovom ribe za prodaju i nada se da će u narednim godinama povećati obim proizvodnje, jer je, kako kaže, već stvorio sve preduvjete za to.

„Za uzgoj ribe vrlo je bitno zdravo okruženje a mi to u Ivanjskoj imamo”, priča Josip, i ističe, da za izgradnju ribnjaka najveću zahvalnost duguje ministru Čordašu, koji je prepoznao njegovu ideju i koji mu je preko Projekata održivog razvoja, koje realizira resorno Ministarsto, osiguralo značajna sredstva.

“Meni i mojoj obitelji bio je to vjetar u leđa, poticaj da idemo u nove pobjede i razmišljamo o novim poslovnim pothvatima”, kaže Josip.

Ovaj vrijedni domaćin svoju veliku šansu prepoznao je u seoskom turizmu, za što u Ivanjskoj ima odlične uvjete. Odmah pored ribnjaka, počeo je graditi objekat, koji planira urediti i iznajmljivati turistima, koji žele svoje vrijeme provoditi u prirodnom ambijentu, uživajući u miru i tišini netaknute prirode.

Želja da ostane u svom rodnom kraju Josipu daje snagu da ide  dalje, a podrška obitelji, pogotovo sina Maria, koji želi nastaviti očevim stopama presudna je za sve što je do sada uradio i što će raditi i u buduće.

Potkozarsko naselje Ivanjska nalazi se dvadesetak kilometara od Banja Luke na putu ka Prijedoru. Ovo prije rata bogato naselje zahvaljujući vrijednim povratnicima ponovo poprima izgled mjesta poželjnog za život. /HMS/