Subota, 4 svibnja, 2024

Turska najavila da će razmotriti svoje članstvo u NATO paktu

Must Read

Vrijeme je da ponovno razmotrimo članstvo Turske u NATO paktu, izjavio je pomoćnik turskog predsjednika Yalçın Topçu, izvijestili su turski mediji.

Turski parlament bi uskoro trebao razmotriti pitanje članstva zemlje u toj organizaciji, rekao je pomoćnik Recep Tayyipa Erdogana .

“NATO se, nažalost, neprijateljski ponaša prema Turskoj”, rekao je Topçu .

Izjava dolazi nakon incidenta na vojnim vježbama NATO pakta u Norveškoj, gdje  je ime turskog predsjednika greškom uključeno u “popis neprijatelja NATO pakta”.

Prema glavnom tajniku Sjevernoatlantskog saveza, Jensu Stoltenbergu, osoba odgovorna za incident nije osoblje pakta i ima sklopljen civilni ugovor, koji je u ovom trenutku raskinut.

Podsjetimo, Turska je zbog ovog incidenta povukla svoj kontingent vojsku iz NATO vježbi u Norveškoj.

Međutim, ovo je samo kap koja je prelila čašu i formalni izgovor da se raspravi o statusu Turske u NATO paktu. Problemi su puno kompleksniji, počevši od oštrog protivljenja da Turska kupi ruske sustave S-400, do podrške koju SAD i EU pružaju Kurdima u sjevernoj Siriji, koji ne kriju da su “bliski saveznici”, bolje rečeno ogranak Kurdistanske radničke stranke (PKK) iz Turske, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -