Published On: Pon, stu 20th, 2017

Počast žrtvama Ovčare i stradalima u logoru Veleprometu

U sklopu obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., danas se odaje počast žrtvama Ovčare i stradalima u Veleprometu.

Prije 26 godina na Ovčari se dogodio jedan od najstrašnijih zločina nakon pada Vukovara. Ovdje su dovedeni ranjenici iz vukovarske bolnice, njih 261. Nakon što su ih cijeli dan mučili, tukli i maltretirali, doveli su ih na Ovčaru i pogubili. Kasnije je iz masovne grobnice iskopano 200 tijela, a za 61 još uvijek se traga. Najmlađa žrtva imala je 18 godina, najstarija 72. Kroz prihvatni centar Velepromet, osnovan u rujnu 1991. i zatvoren u ožuku 1992., prošlo je oko 10.000 zarobljenih vukovarskih branitelja i civila od kojih je oko 700 ubijeno, a mnogi se još vode kao nestali.

Obilježavanje stradanja žrtava u Veleprometu počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče u dvorištu Veleprometa, gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe osnovale prihvatni centar u koji su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili. Misu zadušnicu služio je povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, vlč. Stanislav Šota. U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UDPNHBDR) održat će se 10. mimohod pod nazivom “Vi ste naš ponos mi smo Vaša snaga”. Mimohod se organizira u čast i spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje. Mimohodom organizator spaja dvije najveće masovne grobnice u Hrvatskoj, onu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar i Ovčaru. Sudionici će se okupiti na Memorijalnog groblju odakle će krenuti do mjesta masovne grobnice Ovčara. Nakon prigodnog programa i molitve obići će i vukovarsku bolnicu. U 16 sati će u Ružičkinoj kući premijerno biti prikazan film “Oni su Hrvatska”o poginulim braniteljima. Nakon toga u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika na Sajmištu bit će služena misa za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile žrtve Ovčare.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.
( hrt.hr )
 

 

 

 

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x