Nedjelja, 28 travnja, 2024

Znate li zašto Plenkovićeva supruga Ana rođ. Maslać, porijeklom Hercegovka, nije nosila crni veo na susretu s papom Franjom, a punica Mila jest?

Must Read

Prvi put otkako je premijer Andrej Plenković u službenom mu se protokolu priključila supruga Ana Maslać Plenković. Pratila ga je u Vatikanu u posjetu papi Franji, pa su mnogi mediji analizirali njezino odijevanje.  S premijerom su u posjet došle i supruga, djeca (sin Mario, koji je dobio ime po premijerovu ocu, dok je mala Mila “nasljednica” imena Plenkovićeve punice) i punica.

Odjenula je haljinu u crnoj boji i dugi crni sako s tričetvrt rukavima. Nije imala veo na glavi baš kao ni njezina prethodnica Sanja Orešković.

Veo su nosile Melania Trump i njezina pokćerka Ivanka Trump za službenog posjeta papi u svibnju.

Vatikanski protokol sve je donedavno nalagao ženama da nose isključivo formalnu odjeću, dugih rukava, dužine do ispod koljena isključivo u crnoj boji te crni veo, koji pokriva glavu.

No od 1980-ih godina ta su pravila postala manje striktna pa je danas poželjno da pri susretima s papom žena nosi crni veo preko glave samo kad dolazi bez pratnje.

Papa Franjo navodno u zadnje vrijeme želi učiniti odjevne kombinacije u Vatikanu manje formalnima.

Bijela je odjeća pri susretu s papom rezervirana je samo za katoličke kraljice i princeze i dopušteno je da se odjenu tako za važne događaje poput privatnih posjeta, kanonizacija, beatifikacija ili posebnih misa.

Ovu povlasticu smiju koristiti samo vladarice koje nose titule najviših katoličkih monarha, a trenutačno ih je sedam na svijetu: Sofija od Grčke (bivša kraljica Španjolske), Paola – kraljica Belgije, Marija Terezija – velika vojvotkinja od Luksemburga, Matilda – kraljica Belgije, Leticia – kraljica Španjolske, Marina – princeza Napulja i princeza Charlene.

Izvor: narod.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -