Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Macron: Vojska Europske unije bi se trebala pojaviti do 2020.

Must Read

”Europska unija treba zajednički proračun za obranu i zajedničku vojsku”, govoreći jučer pred studentima Sveučilišta Sorbona je rekao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Sigurnost je temelj bilo koje političke zajednice, a Europa se suočila s dvostrukim izazovom – postupnim i neizbježnim otuđenjem Sjedinjenih Američkih Država i prijetnjom terorizma”, rekao je Macron.

Po njegovom mišljenju, europska vojska bi se trebala osnovati do 2020. godine, ali ipak uz oružane snage NATO pakta.

Govoreći o gospodarstvu, francuski predsjednik je ponovio ideju da zemlje eurozone trebaju imati jedinstven proračun. Jedna od mogućnosti financiranja takvog proračuna, prema Macronu, može biti uvođenje posebnog poreza.

”Samo eurozona s jakom i međunarodnom valutom može biti temelje za europsko gospodarstvo koje se može natjecati na globalnoj razini”, istaknuo je Macron.

Govoreći o problemu imigracije, francuski predsjednik je predložio stvaranje jedinstvene agencije za izbjeglice, što bi pojednostavilo postupak njihova prijema. Francuski predsjednik je upozorio i rastuću na prijetnju nacionalističkih osjećaja, što je posljedica priljeva imigranata, rekavši ”kako je taj trend u suprotnosti s načelima ujedinjene Europe”.

Macron je podsjetio kako je nakon rezultata na parlamentarnim izborima u Njemačkoj u Bundestag ušla desničarska populistička stranka “Alternativa za Njemačku”.

Nismo mislili da će se prošlost vratiti“, dodao je Macron.

Govoreći o budućnosti Europske unije, Macron je Europu nazvao “preslabom, presporom i pretjerano neučinkovitom”.

“Jedini način koji jamči našu budućnost jest ponovno stvaranje neovisne, jedinstvene i demokratske Europe”, zaključio je Emmanuel Macron, europski čelnik koji bi uz njemačku kancelarku Angelu Merkel od EU trebao stvoriti ”neovisnu, gospodarski jaku, sigurnu i funkcionalnu političku zajednicu ravnopravnih europskih naroda”.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

JEDAN KANDIDAT ZA PLENKOVIĆEVOG MINISTRA MANJE: Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

EPPO je, ne navodeći njihove identitete, izvijestio da su sva trojica uhićena u ponedjeljak na zahtjev Ureda koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -