Nedjelja, 28 travnja, 2024

PROF. DR. MILE LASIĆ: Nema razloga za strahove od Njemačke

Must Read

”Ništa se nije dogodilo što se unaprijed nije znalo i smjelo očekivati. Ono što naglašavam jeste da su neofašisti prvi put nakon Drugog svjetskog rata kao stranka, ušli u Bundestag”, izjavio je za Fenu profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić komentirajući četvrtu uzastopnu pobjedu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ističe, da bi vrednovao to što je Angela Merkel, u prilici sastaviti demokratsku vladu, od partnera koji će činiti ponovo osnaženi i obnovljeni FDP i Zeleni.

”To dakle neće više biti velika koalicija kao do sada, ali to će biti jedna građanska vlada, građanske sredine, demokratska po svom naboju, koja će se produktivno dopunjavati i nema nikakvih razloga za strahove u Njemačkoj, niti za strahove u Europi i svijetu od Njemačke”, istaknuo je Lasić.

Dodao je da je realno očekivati da se svi oni procesi iz domene europskih partnerstava a tiču se zemalja zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine nastave.

”Opet je loptica u našem dvorištu i nema razloga bojati se promjena u Berlinu, treba se bojati samo da su naše političke kvazielite nedozrele obvezama što su bile i prije ovih izbora”, naglašava Lasić.

Kako kaže, problem nije uopće u Berlinu ‘glede naših pomicanja naprijed ka Europskoj uniji, nego u nedoraslosti o preuzetim obvezama iz europskog partnerstva naše političke elite’.

S druge strane, Frauke Petry, kopredsjedavajuća stranke krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD), u ponedjeljak je kazala da neće biti dio parlamentarne grupe njene antiimigrantske stranke i bijesno je napustila konferenciju za medije ne odgovarajući na pitanja.

Njezina iznenadna objava uslijedila je nakon što je AfD šokirao s osvojenih 12,6 posto glasova na izborima u nedjelju, i tako postao prva stranka krajnje desnice koja će ući u njemački parlament u više od pola stoljeća, izvještava Reuters.

”Mislim da bismo danas trebali biti otvoreni da postoji neslaganje oko zadovoljstva unutar AfD-a i mislim da ne bismo trebali ovo prikrivati jer društvo traži otvorenu debatu” rekla je Petry na zajedničkoj konferenciji za medije s ostalim čelnicima stranke.

Ova stranka, koju je 2013. osnovala grupa akademika koja se protivila euru, već dugo vremena se bori s unutrašnjim sukobima i analitičari su predviđali da bi podjele mogle postati više izražene sa istupanjem te stranke na političku scenu Njemačke.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Željezničar nakon poraza od Posušja panično lovi opstanak

Nogometaši Željezničara osvojili su važne bodove u borbi za opstanak svladavši ekipu GOŠK-a u Gabeli s 2:1, u 29....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -