Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Glavni grad BiH u 18 mjeseci više od 400 dana bio bez vode

Must Read

Prema službenim podacima KJKP Vodovod i kanalizacija, od 4. ožujka 2016. godine do danas, Grad Sarajevo je bio opterećen redukcijama vode 401 dan, istražuje Žurnal.

U mjesecu siječnju ove godine građani glavnog grada BiH bili su najviše uskraćeni vodoopskrbom, čak 28 dana. U proteklih 18 mjeseci, Sarajevo je mjesečno u prosjeku ostajalo dvadeset i više dana bez vode.

Također za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala ove godine, grad je bio pod redukcijom 7 od 8 dana, a prošle godine redukcija je bila svakodnevni gost SFF-a.

Elmedin Konaković postao je premijer Kantona Sarajevo u ožujku 2015. godine. Iako je najavljivao brza rješavanja problema vodoopskrbe, prošlo je više od dvije i pol godine, ali ništa od toga. Ukoliko uzmemo da je Konakovićev mandat počeo u ožujku 2015. godine i da je u prosjeku Sarajevo 20 dana bez vode mjesečno, onda bismo došli do brojke više od 650 dana redukcije za vrijeme njegovog mandata.
Mi smo jučer definirali strategiju rada Vlade u naredne četiri godine. Ovdje imamo jako mnogo problema. Malo ćemo stegnuti kaiš kao Vlada i tim primjerom pokazati da primjenjujemo mjere štednje, kazao jer Konaković, po dolasku na premijersku funkciju u ožujku 2015. godine.

Kaiš je očigledno stegnut, jer građani Sarajeva ogorčeni što nemaju vode, odlučili su se na potpisivanje peticije za kolektivnu tužbu protiv VIK-a.

stovremen

o iznose probleme koje im stvara redukcija:
– Redukcija ko u ratu. U ratu kanister pa sam znala gdje ću otići vode da donesem, a sada nema odakle da donesem vode. Nema ni tih pumpi, ni bunara ni ništa, kanister, kante, lonce, ne zna se kad će nestati u koje vrijeme. Zna se ko je odgovoran problem se neće riješiti, jer mi ćutimo. A odgovorni sebi imaju vodu, od hadžija, pa hadžinica, pa svih redom – kaže Igbala Beganović.

– Bude mutna voda kad je redukcija, pa kad dođe onda pustim sve pipe da odiđe, često prokuhavam da se napijem… Trudnice i djeca su ugroženi, valja djeci dati ovakvu vodu. Oni moraju kupovati vodu, moraju prelaziti na neke alternative, a sve košta – navodi Vahid Salak.

– Redukcija je takva, da me nekad stid ući u tramvaj. Nema vode ni da se obrijem, ni kafu da popijem – rekao je Haris Šegalo.
Premijer Konaković najavio je i kreditna sredstva, kojim će se navodno dodatno ubrzati popravke vodovodne mreže.

„Ubrzo počinjemo rekonstrukcije u još nekoliko opština. Do kraja godine očekuje se realizacija EBRD kredita u iznosu od 60 miliona KM kojim ćemo rekonstruisati najveći dio mreže, zamijeniti cijevi i ugrađivati vodomjere.“ rekao je Konaković u julu ove godine.

Ipak iz Udruženja „Eko akcija“ kažu da će sve što se bude dešavalo po pitanju ove problematike, koristiti u predizborne svrhe, te da je kredit o kojem je govorio premijer Konaković još na čekanju.

– Kredit se ganja već 9 godina, bio je već odobren 2014. godine, pa ga je ista postava u Kantonu iz nekog razloga odbila. Procedura je još u toku, kredit još uvijek nije operativan, čeka se odobrenje federalnog Parlamenta. Na žalost nema nikakvih garancija da će taj kredit biti utrošen kako treba. Naše društvo je u takvom stanju kad troše marku javnog novca, od tog novca se gomila ukrade – ističe Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija”.

I dok u 21. stoljeću glavni grad Bosne i Hercegovine, nema vode više od 20 dana mjesečno, bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović u intervjuu za SAFF je rekao:

„Treba biti zahvalan Bogu na svemu što nam je dao – na miru prije svega, jer mnogi narodi nemaju mir. Na vodi jer milijarde ljudi pate zbog nedostatka pitke vode, na ljepotama i bogatstvima zemlje jer mnogi narodi žive u pustinjama ili haotičnim, prenaseljenim gradovima.“

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -