Nedjelja, 28 travnja, 2024

Šesnaesta godišnjica terorističkog napada u SAD-u: Dan koji je izmijenio svijet

Must Read
Napadi su bili niz koordiniranih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili u utorak, 11. rujna 2001. godine. Prema službenom izvještaju Komisije 911, 19 osoba u službi terorističke grupe Al-Qaida oteli su četiri američka aviona.Dva su udarila u Svjetski trgovački centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći je avion udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u općini Arlington, državi Virginiji. Četvrti se zrakoplov srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pennsylvaniji 130 km istočno od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.

Napadi 11. rujna su relativno najznačajniji događaj koji se do sada dogodio u 21. stoljeću u smislu općih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u toj državi i mnogim drugim dijelovima svijeta.

On je značio početak globalne kampanje protiv terorizma, a koja je rezultirala ratovima u Afganistanu i Iraku, otvaranjem zatvora u Guantanamo Bayu, jačanjem sigurnosnih mjera i agencija na štetu građanskih sloboda, velikim povećanjem vojnog budžeta.

Žrtve napada 11. rujna 2001. godine se broje u tisućama: 265 u četiri aviona, 2.595 uključujući i 343 vatrogasca, 23 njujorška policajaca i još 37 policajaca u WTC-u i 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu. Ukupno je poginulo najmanje 2.985 osoba.

Pored WTC nebodera, koji su brojali po 110 katova, te pet drugih zgrada, također su bile uništene ili teško oštećene i četiri postaje podzemne željeznice. Na Manhattanu je ukupno bilo oštećeno 25 zgrada.

Rat protiv terorizma još uvijek traje uprkos tome što su američki Navy SEALS ubili su lidera Al-Qaide Osamu bin Ladena 5. svibnja 2011. godine u njegovom kompleksu u Abottabadu (Pakistan).

Naime, Al-Qaidu su zamijenili njeni ogranci i IDIL, protiv kojih se bitka vodi u Siriji i Iraku, a čija su meta sve češće i evropske prijestolnice. U proteklih nekoliko godina svijet su šokirali teroristički napadi u Berlinu, Istanbulu, Parizu, Nizzi, Ansbachu, Würzburgu, Briselu, Londonu, Burgasu, Frankfurtu, Stockholmu, Madridu i drugim gradovima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -