Šesnaesta godišnjica terorističkog napada u SAD-u: Dan koji je izmijenio svijet

Napadi su bili niz koordiniranih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili u utorak, 11. rujna 2001. godine. Prema službenom izvještaju Komisije 911, 19 osoba u službi terorističke grupe Al-Qaida oteli su četiri američka aviona.Dva su udarila u Svjetski trgovački centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći je avion udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u općini Arlington, državi Virginiji. Četvrti se zrakoplov srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pennsylvaniji 130 km istočno od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.

Napadi 11. rujna su relativno najznačajniji događaj koji se do sada dogodio u 21. stoljeću u smislu općih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u toj državi i mnogim drugim dijelovima svijeta.

On je značio početak globalne kampanje protiv terorizma, a koja je rezultirala ratovima u Afganistanu i Iraku, otvaranjem zatvora u Guantanamo Bayu, jačanjem sigurnosnih mjera i agencija na štetu građanskih sloboda, velikim povećanjem vojnog budžeta.

Žrtve napada 11. rujna 2001. godine se broje u tisućama: 265 u četiri aviona, 2.595 uključujući i 343 vatrogasca, 23 njujorška policajaca i još 37 policajaca u WTC-u i 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu. Ukupno je poginulo najmanje 2.985 osoba.

Pored WTC nebodera, koji su brojali po 110 katova, te pet drugih zgrada, također su bile uništene ili teško oštećene i četiri postaje podzemne željeznice. Na Manhattanu je ukupno bilo oštećeno 25 zgrada.

Rat protiv terorizma još uvijek traje uprkos tome što su američki Navy SEALS ubili su lidera Al-Qaide Osamu bin Ladena 5. svibnja 2011. godine u njegovom kompleksu u Abottabadu (Pakistan).

Naime, Al-Qaidu su zamijenili njeni ogranci i IDIL, protiv kojih se bitka vodi u Siriji i Iraku, a čija su meta sve češće i evropske prijestolnice. U proteklih nekoliko godina svijet su šokirali teroristički napadi u Berlinu, Istanbulu, Parizu, Nizzi, Ansbachu, Würzburgu, Briselu, Londonu, Burgasu, Frankfurtu, Stockholmu, Madridu i drugim gradovima.