Subota, 4 svibnja, 2024

HERCEG ODGOVORIO SDA: Ako ste zabrinuti za ravnopravnost naroda prihvatite izmjene Izbornog zakona

Must Read

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nevenko Herceg izjavio je za Hrvatski Medijski Servis kako je priopćenje Županijskog odbora SDA u kojem se na vrlo paušalan način govori o pitanju jednakopravnosti naroda u HNŽ i u tom kontekstu njegovoj ulozi “klasična predizborna retorika s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena”.

„Licemjerno je da o jednakopravnosti naroda govore oni koji dnevno sudjelujući u različitim razinama vlasti, poput brojnih županijskih-kantonalnih i federalne Vlade, te Vijeća ministara BiH, na najgrublji način krše prava za koja se sada navodno zalažu i brinu, kazao je premijer HNŽ Nevenko Herceg za HMS.

Opće je poznata činjenica, dodao je, da je poštivanje prava svih građana u HNŽ daleko iznad ostvarivanja tih prava u drugim županijama-kantonima, entitetima i državi, a oni koji pokazuju zabrinutost u svezi s tim neka je, naglasio je Herceg, pokažu kada je u pitanju položaj Srba i Hrvata u Sarajevu, ali i brojnim drugim mjestima gdje građani ova dva konstitutivna naroda ne ostvaruju ni minimum prava.

-Svoju navodnu predanost i zalaganje za jednakopravnost naroda najbolje bi mogli potvrditi prihvaćanjem opravdanih izmjena Izbornoga zakona BiH i činjenice da konstitutivne narode jedino mogu zastupati i predstavljati legalni i legitimni predstavnici, kazao je Herceg za Hrvatski Medijski Servis.

Jednako tako, smatra premijer HNŽ, bilo bi dobro da, prije objavljivanja, kako je rekao,  političkih pamfleta i prozivanja kako njega osobno, drugih pojedinaca, ali cijele stranke, provjere makar temeljne činjenice vezane uz ovu problematiku.

-Na takav način će puno više doprinijeti rješavanju svih otvorenih pitanja a za što moja spremnost nikada nije bila upitna. Niz riješenih dugogodišnjih problema od početka mandata i usvajanje odluka na Vladi, uz puni konsenzus svih ministara, to činjenično i potvrđuju“.

Podsjetimo, Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor SDA oglasio se danas priopćenjem za javnost u kojem ističe kako je barijera za jednakost Srba u HNŽ HDZ BiH.

U priopćenju su konkretno za taj slučaj prozvali premijera HNŽ-a Nevenka Hercega navodeći kako on ne želi pripremljeni prijedlog amadmana na Ustav HNŽ-a delegirati na sjednicu Vlade, a koji su, kako su naveli, usuglasili i predložili klubovi zastupnika Srba i Bošnjaka u Skupštini. Taj prijedlog amandmana, navodi se u priopćenju SDA, odnosi se na konstitutivnost naroda i ravnopravnu upotrebu jezika i pisama na području HNŽ-a.

Kako HMS neslužbeno saznaje navedeni amandmani uopće nisu u administrativnoj službi Vlade HNŽ nominirani za sjednicu županijske vlade. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -