HERCEG ODGOVORIO SDA: Ako ste zabrinuti za ravnopravnost naroda prihvatite izmjene Izbornog zakona

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nevenko Herceg izjavio je za Hrvatski Medijski Servis kako je priopćenje Županijskog odbora SDA u kojem se na vrlo paušalan način govori o pitanju jednakopravnosti naroda u HNŽ i u tom kontekstu njegovoj ulozi “klasična predizborna retorika s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena”.

„Licemjerno je da o jednakopravnosti naroda govore oni koji dnevno sudjelujući u različitim razinama vlasti, poput brojnih županijskih-kantonalnih i federalne Vlade, te Vijeća ministara BiH, na najgrublji način krše prava za koja se sada navodno zalažu i brinu, kazao je premijer HNŽ Nevenko Herceg za HMS.

Opće je poznata činjenica, dodao je, da je poštivanje prava svih građana u HNŽ daleko iznad ostvarivanja tih prava u drugim županijama-kantonima, entitetima i državi, a oni koji pokazuju zabrinutost u svezi s tim neka je, naglasio je Herceg, pokažu kada je u pitanju položaj Srba i Hrvata u Sarajevu, ali i brojnim drugim mjestima gdje građani ova dva konstitutivna naroda ne ostvaruju ni minimum prava.

-Svoju navodnu predanost i zalaganje za jednakopravnost naroda najbolje bi mogli potvrditi prihvaćanjem opravdanih izmjena Izbornoga zakona BiH i činjenice da konstitutivne narode jedino mogu zastupati i predstavljati legalni i legitimni predstavnici, kazao je Herceg za Hrvatski Medijski Servis.

Jednako tako, smatra premijer HNŽ, bilo bi dobro da, prije objavljivanja, kako je rekao,  političkih pamfleta i prozivanja kako njega osobno, drugih pojedinaca, ali cijele stranke, provjere makar temeljne činjenice vezane uz ovu problematiku.

-Na takav način će puno više doprinijeti rješavanju svih otvorenih pitanja a za što moja spremnost nikada nije bila upitna. Niz riješenih dugogodišnjih problema od početka mandata i usvajanje odluka na Vladi, uz puni konsenzus svih ministara, to činjenično i potvrđuju“.

Podsjetimo, Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor SDA oglasio se danas priopćenjem za javnost u kojem ističe kako je barijera za jednakost Srba u HNŽ HDZ BiH.

U priopćenju su konkretno za taj slučaj prozvali premijera HNŽ-a Nevenka Hercega navodeći kako on ne želi pripremljeni prijedlog amadmana na Ustav HNŽ-a delegirati na sjednicu Vlade, a koji su, kako su naveli, usuglasili i predložili klubovi zastupnika Srba i Bošnjaka u Skupštini. Taj prijedlog amandmana, navodi se u priopćenju SDA, odnosi se na konstitutivnost naroda i ravnopravnu upotrebu jezika i pisama na području HNŽ-a.

Kako HMS neslužbeno saznaje navedeni amandmani uopće nisu u administrativnoj službi Vlade HNŽ nominirani za sjednicu županijske vlade. /HMS/