Subota, 27 travnja, 2024

Reis Kavazović sa Izetbegovićem i Ivanićem: Naše jedinstvo je u različitosti

Must Read

Naše jedinstvo je u različitosti i, u ovim trenucima radosti, najbolji odgovor onima koji manipuliraju strahom i udaljavaju nas jedni od drugih su reisu-l-ulema Hussein ef. Kavazović je večeras razgovarao na prijemu u prigodi Kurban Bayram.
Prijem, kojem su prisustvovale brojne zvanice, između ostalih, članovi predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić te predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, organizirala je Islamska zajednica (IZ) u Rijasetu IZ u Sarajevu.

Kao što je reisu-l-ulema Kavazović rekao u obraćanju dužnosnicima, “naše su misli i dragi ovih dana s braćom i sestrama koji obavljaju islamsku dužnost hajda”.

“Muslimanski haški neprestano sliče korijenima ljudske rase, bez obzira na njihovo podrijetlo, boju kože i društvenog statusa”, naglasio je.

Međutim, dodao je da je poruka hadža, nažalost, sve češće zagušena porukama koje sjaje od straha od drugih i koje slave ksenofobiju kao vrlinu.

“Takve poruke nas čak i brinuli ovih dana”, rekao je reisu-l-ulema.

Također je spomenuo globalnu prijetnju terorizma i rekao da ne možemo biti ravnodušni kad čujemo da je naša domovina sumnjiva u terorizam i radikalizam, i zato što muslimani tamo žive.

Stoga je naglasio da je naše zajedništvo poruka za svu moć da prođe sve nepravde i da se snažni imperisi i carske snage pomaknu.

“Jedino, će, iako se nama danas ne čini tako, nadvladati istinske vrijednosti i istinske poruke mira i zajedništva”, zaključio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dodavši da je u teškim vremenima uvijek bilo teško ostati dosljedan tim istinskim vrijednostima i zato ih moramo ponovo podsjetiti.

Na prijemu su prisustvovali i predstavnici vjerskih zajednica u BiH, brojni dužnosnici i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života BiH, te predstavnici diplomatskog zbora.

Muslimani u BiH i širom svijeta danas označavaju Kurban-bayram, blagdan žrtve, ili Hadzhi Bayram, kada ljudi idu na hajj. To je najvažniji islamski blagdan koji dolazi u mjesecu zul-hijacket, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazana Bajrama.

Kurban je žrtva koja se donosi u spomen Ibrahima vjernosti Bogu. Najčešće se krv žrtvuje kurbanu, a kurbansko meso dijele obitelj, siromašni, prijatelji i oni koji ga najviše trebaju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Wer schlägt uns die Resolution zur lebendigen bosniakischen Srebrenica vor, während das tote kroatische Grabovica ignoriert wird?

Offiziell sind es Deutschland und Ruanda. Tatsächlich aber ist es die Bundesrepublik Deutschland, ein Land mit doppeltem Ziel in...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -