Published On: Sat, Sep 2nd, 2017

Reis Kavazović sa Izetbegovićem i Ivanićem: Naše jedinstvo je u različitosti

Naše jedinstvo je u različitosti i, u ovim trenucima radosti, najbolji odgovor onima koji manipuliraju strahom i udaljavaju nas jedni od drugih su reisu-l-ulema Hussein ef. Kavazović je večeras razgovarao na prijemu u prigodi Kurban Bayram.
Prijem, kojem su prisustvovale brojne zvanice, između ostalih, članovi predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić te predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, organizirala je Islamska zajednica (IZ) u Rijasetu IZ u Sarajevu.

Kao što je reisu-l-ulema Kavazović rekao u obraćanju dužnosnicima, “naše su misli i dragi ovih dana s braćom i sestrama koji obavljaju islamsku dužnost hajda”.

“Muslimanski haški neprestano sliče korijenima ljudske rase, bez obzira na njihovo podrijetlo, boju kože i društvenog statusa”, naglasio je.

Međutim, dodao je da je poruka hadža, nažalost, sve češće zagušena porukama koje sjaje od straha od drugih i koje slave ksenofobiju kao vrlinu.

“Takve poruke nas čak i brinuli ovih dana”, rekao je reisu-l-ulema.

Također je spomenuo globalnu prijetnju terorizma i rekao da ne možemo biti ravnodušni kad čujemo da je naša domovina sumnjiva u terorizam i radikalizam, i zato što muslimani tamo žive.

Stoga je naglasio da je naše zajedništvo poruka za svu moć da prođe sve nepravde i da se snažni imperisi i carske snage pomaknu.

“Jedino, će, iako se nama danas ne čini tako, nadvladati istinske vrijednosti i istinske poruke mira i zajedništva”, zaključio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dodavši da je u teškim vremenima uvijek bilo teško ostati dosljedan tim istinskim vrijednostima i zato ih moramo ponovo podsjetiti.

Na prijemu su prisustvovali i predstavnici vjerskih zajednica u BiH, brojni dužnosnici i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života BiH, te predstavnici diplomatskog zbora.

Muslimani u BiH i širom svijeta danas označavaju Kurban-bayram, blagdan žrtve, ili Hadzhi Bayram, kada ljudi idu na hajj. To je najvažniji islamski blagdan koji dolazi u mjesecu zul-hijacket, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazana Bajrama.

Kurban je žrtva koja se donosi u spomen Ibrahima vjernosti Bogu. Najčešće se krv žrtvuje kurbanu, a kurbansko meso dijele obitelj, siromašni, prijatelji i oni koji ga najviše trebaju.