Utorak, 7 svibnja, 2024

Macron srdačno dočekao Trumpa u Pariz

Must Read

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je u četvrtak u Parizu toplu dobrodošlicu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, što je u kontrastu s hladnim pozdravima koje su izmjenili tijekom svog prvog susreta u svibnju.

“Emmanuel, drago mi je da se vidimo. Ovo je tako lijepo”, rekao je Trump Macronu tijekom susreta u Nacionalnom domu invalida, kompleksu zgrada u kojem su pokopani Napoleon Bonaparte i francuski ratni heroji.

Francuski čelnik nekoliko je puta nasmiješen potapšao Trumpa po leđima prije no što su krenuli u obilazak tih građevina iz 17. stoljeća.

Dvoje predsjednika održat će razgovor dug sat i pol prije no što će sa suprugama otići na ručak na drugom katu Eiffellovog tornja.

Nakon početnih nesuglasica, oba čelnika žele poboljšati međusobne odnose – Macron jer želi pojačati francusku ulogu na globalnoj sceni, a Trump jer mu zbog izolacije u međunarodnoj zajednici treba saveznik s druge strane Atlantika.

Trump u Francusku stiže dok kruže navodi da je Rusija utjecala na predsjedničke izbore 2016. koji su u utorak pojačani objavom elektroničke pošte u kojem se sugerira da je najstariji sin američkog predsjednika prihvatio rusku ponudu za pomoć u borbi njegovog oca s demokratkinjom Hillary Clinton.

Nekoliko tjedana nakon što je francuski predsjednik ugostio Vladimira Putina u palači Versailles, Trump će u petak uživati u vojnoj paradi povodom Dana Bastilje, te na stotoj obljetnici ulaska Sjedinjenih Država u Prvi svjetski rat.

Za 39-godišnjeg Macrona, najmlađeg francuskog čelnika od Napoleona, ovaj je posjet prilika da diplomatskim putem pridobije Trumpovo povjerenje i utječe na američku vanjsku politiku za koju europski čelnici smatraju da joj nedostaje usmjerenje.

Francuski predsjednik smatra da je kontraproduktivno izolirati SAD na svjetskoj sceni i da se napredak može postići zajedničkim pristupima sigurnosti i borbi protiv terorizma. No ne može se očekivati bilo kakav pomak oko Trumpovog odbijanja Pariškog klimatskog sporazuma i njegove trgovinske politike “Amerike na prvom mjestu”.

“Emmanuel Macron želi vratiti Trumpa u krug tako da SAD, i dalje svjetska sila broj jedan, ne bude izostavljen”, rekao je za televiziju BFM glasnogovornik francuske vlade Christophe Castaner.

Bliski istok i Afrika
Proslava Dana Bastilje događa se godinu dana nakon što je na taj praznik Tunižanin odan Islamskoj državi kamionom ubio više od 80 ljudi na promenadi u južnom francuskom gradu Nici.

Trump je tijekom svoje predsjedničke kampanje isticao kako je val napada militanatata pokazao da “Francuska više nije Francuska”, pozivajući pritom na čvršći stav oko imigracije i džihadizma.

Jedan službenik Elizejske palače naglasio je da je simbolizam ručka na Eiffelovom tornju upravo u tome da je “Pariz i dalje Pariz”.

Dvoje predsjednika razgovarat će i o ratu u Siriji u kojem Islamska država brani svoje posljednje uporište u Raki, kao i o borbi protiv terorizma.

“Macron je ranije naglasio da vojno djelovanje nije dovoljno, da trebamo smisliti plan za razvoj i stabilizaciju”, otkrio je službenik Elizejske palače.

Macron će Trumpa pozvati na dodatnu podršku u financiranju nove zapadnoafričke vojne snage za borbu protiv islamista u Sahelu gdje Francuska želi smanjiti broj svojih vojnika. (Hina)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -