Nedjelja, 28 travnja, 2024

Naša stranka traži direktan izbor gradonačelnika Mostara i Sarajeva

Must Read

Naša stranka je uputila prijedloge zakonskih izmjena državnog Izbornog zakona, Ustava FBiH i Ustava KS, kojim između ostalog traži i uvođenje direktnog izbora gradonačelnika Sarajeva i Mostara.

”Mnogo je priče u posljednje vrijeme o Izbornom zakonu i ustavnom sustavu u BiH. S tim u vezi, Naša stranka je u tijelima u kojima ima svoje zastupnike pokrenula proceduru za izmjene ustavnih i zakonskih odredbi koje reguliraju izbor gradonačelnika Sarajeva i Mostara, te gradskih vijeća ta dva grada. Izradili smo prijedloge zakonskih izmjena i amandmana na Ustav, s konačnim ciljem uvođenja direktnih izbora, u dva kruga, za gradonačelnike, kao i za gradske vijećnike”, kazao je Vibor Handžić, predsjednik odbora Naše stranke za Kanton Sarajevo.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da je poruka Naše stranke ovim jasna – „građani i građanke Sarajeva će svojim glasom, direktno, birati svog gradonačelnika ili gradonačelnicu, kao i ljude koji će ih predstavljati u Gradskom vijeću”.

“Smatramo da je to njihovo demokratsko pravo i mi ćemo, uz pomoć drugih političkih partija, a posebno uz pomoć građana, učiniti sve da tako i bude na sljedećim lokalnim izborima. Značaj naših zakonskih prijedloga osim što nudi demokratsko, pravedno rješenje za Sarajevo i Mostar predstavlja i značajan sustavni iskorak iz daytonske logike jer napušta sustav rigidnih etničkih kvota koji se u ovih 20 i nešto godine pokazao kao uspješan samo u zaštiti kriminala i održavanju nacionalista na vlasti. Nema nikakve sumnje da ovaj konkretan prijedlog istovremeno prezentira našu viziju za cijelu BiH i osnovu za traženje političkih partnera za njeno ostvarenje”, kazao je Kojović.

”Naša stranka danas počinje s nekoliko aktivnosti, kojima ćemo nastojati što više uključiti javnost u ovaj proces. Izaći ćemo na ulice, nuditi informacije, objašnjenja i tražiti podršku građana ovoj inicijativu. Vjerujemo da uz dovoljno učešće građanki i građana možemo uspjeti. Moramo početi mijenjati sustav i pokazati mladima, ali i svima ostalima, da su promjene na bolje ne samo moguće nego i nezaustavljive”, zaključio je predsjednik Naše stranke.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -