Petak, 3 svibnja, 2024

ERDOGAN: Nova kampanja “Štit Tigrisa” će trajati do uništenja kurdskih terorista

Must Read

Početkom ovog mjeseca je turski predsjednik Erdogan najavio pokretanje operacije “Štit Tigrisa”, ali se tom scenariju usprotivila vlada u Bagdadu.

Erdogan je odlučio pokrenuti novu vojnu operaciju kojom je odlučio zaustaviti proces nezavisnosti iračkog Kurdistana i uništiti vojsku PKK. Ova izjava je došla samo tjedan dana nakon što je Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske priopćilo da je kampanja “Štit Eufrata” u Siriji “uspješno okončana”.

Turski predsjednik je to prilikom rekao kako je “Štit Eufrata” bio samo “prvi korak u nizu akcija koje će se provesti u narednim mjesecima”.

Otvoreno je rekao da se priprema za pokretanje nove vojnu operaciju u iračkoj regiji Sinjar, gdje je prema turskim izvorima najmanje 9 baza Kurdistanske radničke stranke, koju Ankara optužuje za terorizam. Tada je turski provladin list Yeni Safak naveo da će se nova vojna operacija zvati “Štit Eufrata” i da će početi krajem ovog mjeseca ili početkom svibnja.

Prema turskim medijima, cilj operacije je u području regije Sinjar i planinskom području Qandil prekinuti linije komunikacija između baza PKK na terenu. Naravno da napad i mogući ulazak turskih trupa u sjeverni Irak ne možemo odvojiti od situacije u sirijskom dijelu takozvanog Kurdistana.

Osim toga, strah Erdogana da bi PKK i kurdske sirijske milicije mogle stvoriti zajedničku frontu u budućnosti je bio jasan znak da će poduzeti određene korake u budućnosti.

To se na kraju i dogodilo, a jučerašnji napad turske vojske na kurdske položaje u Iraku i Siriji bi mogao značiti početak “Štita Tigrisa”, nove turske vojne kampanje u regiji.

Turska tvrdi da je prije pokretanja napada na kurdske milicije u sjevernom Iraku i Siriji upozorila Washington, Moskvu i Bagdad, što je u intervjuu za Reuters potvrdio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turski predsjednik tvrdi da je o predstojećim napadima također upozorio i vođu iračkog Kurdistana, Massouda Barzanija.

Erdogan tvrdi da su u Sinjaru u sjevernom Iraku brojne baze i sjedište u Turskoj zabranjene Kurdistanska radnička stranke, ali je napao i položaje Kurda u sjevernoj Siriji.

“Moramo poduzeti te korake, a kampanja će trajati do potpunog uništenja terorista”, rekao je Erdogan.

Prema Glavnom stožeru turskih oružanih snaga, udario na mete PKK u planini Sinjar u sjevernom Iraku su provedeni u noći 26. travnja, kao i na području Qarachok planine u sjeveroistočnoj Siriji.

“Prema informacijama dobivenim iz različitih izvora, rezultat operacije u sjevernom Iraku je 40 ubijenih terorista, te 30 u Siriji. U udarima su uništeni teroristi i njihova skladišta oružja”, navodi se u priopćenju turskog Glavnog stožera.

Ranije je američki State Department izrazio je zabrinutost zbog nekoordiniranih napada članica takozvane “Međunarodne protuterorističke koalicije” i udara turskih zrakoplovnih snaga.

Sirijski Kurdi zbog turskih udara traže uvođenje zone zabrane leta u sjevernoj Siriji, a Moskva je priopćila kako je polovicu svojih zrakoplovnih snaga iz baze Hmeymim u Latakiji prebacila na drugu lokaciju u Siriji, te da je pojačala sustave za nadzor sirijskog neba.

Ako najnoviji napadi zaista znače pokretanje turske kampanje “Štit Tigrisa” u Iraku i Siriji, onda sljedećih dana možemo očekivati nove obrate i neočekivani razvoj događaja u ratu protiv terorizma u kojem turski predsjednik Erdogan gotovo da i nije spomenuo ISIL i jasno je poručio da mu je cilj uništenje kurdskih naoružanih skupina.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Škorina sestra: Nisam izašla iz stranke, samo sam podnijela ostavku na sve dužnosti

ŠKORINA sestra Vesna Vučemilović, članica Suverenista koja je na listi DP-a dobila mandat u saboru, popodne se oglasila i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -