Srijeda, 25 rujna, 2024

Na javnoj sceni u BiH ne postoji kritičko mišljenje

Vrlo

U spomenutom razdoblju, kroz program Centra za kulturu dijaloga prošlo je 40.000 aktivista, koji su danas prepoznatljive mlade osobe koje imaju i njeguju prijateljstva u “onim drugim, u onim iz drugog entiteta”.

Govoreći od dvadesetogodišnjem radu na promociji kulture dijaloga, Vlaisavljević je istakla da sve što se događa oko nas argument je protiv misije Centra. No, unatoč tome, Centar želi prevagnu argumenti za.

“Zaista nije jednostavno, 20 godina je brobe s vjetrenjačama. Pokušavamo ovu zemlju postaviti na noge kakve joj dolikuju u srcu Europe”, kazala je Vlaisavljević.

U dvadesetogodišnjem radu Centar je bio izložen brojnim pritiscima, pa i onim političkim.

“Činjenica da je ured Centra dva puta demolirana, nakon određenih debata koje su specifične, posebne i jedinstvene u BiH. Ne rijetko sam osobno bila izložena najgorim medijskim pritiscima i uvredama, upravo zbog toga što nikada nisam htjela dopustiti da Centar padne pod utjecaj političkih zahtjeva . To je bio naš jednoglasni dogovor “, podsjetila je Vlaisavljević.

Govoreći od BiH danas, o tome koliko se u ovoj zemlji mogu slobodno razmjenjivati ​​ideje, u kojoj mjeri se cijeni kritičko mišljenje i njeguje kultura dijaloga, Vlaisavljević je upozorila da kritičko mišljenje nema na javnoj sceni.

“Ne postoji ono promišljanje u kojem se onaj tko ima mogućnost da javno govori, pojavljuje kao znanstvenik. Uvijek vidimo ‘ja’ formu, uvijek vidimo ‘ja’ kao predstavnik neke nacije, ‘ja’ koja privatno mislim … Dok god tako govorimo , dok god stvaramo takvu atmosferu, mi ne govorimo o kritičkom mišljenju. Kritičko mišljenje je zastupanje stava, principa, ideje, pa čak i kada se kosi s onim što je moja privatnost “, kazala je Vlaisavljević.

No, kakva je u BiH politička scena s tog aspekta?

“Identična. Tužno je vidjeti političku scenu u kojoj opet dominira privatnost, u kojoj dominiraju uvrede, u kojoj imamo agresivno i bijesno mahanje prstima ukoliko se ne slažemo sa stavom neke političke opcije, te u kojoj nemamo principijelno glasovanje za neki stav, nego glasovanje koje će osigurati da pojedinac ili skupina dobiju neko mjesto, neku fotelju, te da realiziraju neki cilj. Princip ostaje potpuno po strani “, istaknula je Vlaisavljević.

U BiH, dodala je, ne postoji konsenzus, koji je uvijek rezultat kritičkog mišljenja i debate.

“Zbog toga je, nažalost, naša zemlja uvijek na dnu ljestvica u kojima se mjeri stupanj demokracije”, poručila je, između ostalog, Vlaisavljević.

POGLEDAJTE VIDEO

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Trump: Amerika mora izaći iz ukrajinskog sukoba

Washingtonu je potrebna jasna strategija za izlazak iz ukrajinskog sukoba, izjavio je predsjednički kandidat Republikanske stranke u SAD-u, Donald...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -