Petak, 3 svibnja, 2024

US SENAT: Banja Luka je sve bliža ruskim vlastima i želi otcjepljenje

Must Read

Čelnici Republike Srpske, a ona je komponenta Bosne i Hercegovine, sve se više i više povezuju s ruskim vlastima, s interesima i operativcima koji odgovaraju izravno Kremlju.

Mi vidimo sve očitije korake koji za cilj imaju neovisnost RS. Te aktivnosti imaju upadljivu sličnost s djelovanjima istih aktera i njihovih šefova u Kremlju, u ukrajinskim područjima Lugansk i Donjeck.

Potčinjenost vodstva RS Rusiji i koordiniranost aktivnosti koje imaju toliko sličnosti, od BiH do Ukrajine i šire, ne mogu se ignorirati – upozorio je senator Chris Murphy (Chris Murphy).

Putinov san

Tijekom svog istupa za vrijeme preksinoćnje diskusije o ulasku Crne Gore u NATO, ovaj demokratski senator iz Connecticuta istaknuo je da Rusija popunjava “vakuum bilo gdje koji nastane našim povlačenjem iz te regije”.

– Tako je i na Balkanu. Mi se već godinu dana povlačimo iz te regije. A nije davno bilo kada jedan od preduvjeta da budete u ovom domu bio da ste i stručnjak za Balkan. Sada imamo državnog tajnika Rexa Tilersona (Rex Tillerson), koji nema nikakvog iskustva s Balkanom, niti zamjenika, niti pomoćnika koji bi o ovom regionu morao imati potrebno znanje – upozorio je Murphy.

marfi

Murphy: Balkan je vrlo bitan

Pozvao je novu američku administraciju da konstantno i snažno bude prisutna na Balkanu, kako ne bi bio ostvaren san Vladimira Putina da preko tog europskog regiona destabilizira Zapad.

provođenje agresije

Sličan stav imao je i republikanski senator Marko Rubio (Marco), koji je upozorio da “Rusija provodi agresiju ne samo u Ukrajini nego iu drugim regijama Europe”.

– Putin bi bio najsretniji da uništi NATO. On na tome neumorno radi. Želi pod kontrolom ima države poput Crne Gore, da je ona u njegovoj sferi interesa. A za mene je to sfera straha!

Takvo što mi nećemo prihvatiti. Nećemo i ne smijemo ustuknuti, posebno kada su u pitanju zemlje koje žele biti u društvu slobodnih demokratskih država – istaknuo je ovaj republikanski senator s Floride.

rubio

Rubio: Suprotstaviti se agresiji Rusije

Napadi na izborni proces

Senatori su i preksinoć, ai tijekom niza ranijih istupa, upozoravali na sve snažnije rusko miješanje u izbore u europskim državama, ali i SAD. Rubio je u više navrata istaknuo da su se ruski hakeri, pod paskom Kremlj, umiješali u izbore za američkog predsjednika prošle godine te da se sve otvorenije petljaju u izbore u Francuskoj i Njemačkoj.

– Imamo i situaciju gdje je ruska uloga u nedavnim izborima u Nizozemskoj bila tako očita. Sada su mediji pod njihovim utjecajem lansirali cijelu seriju lažnih tekstova protiv Emanuela Makrona (Emmanuel Macron). Dakle, može se i nama dogoditi da se nađemo na njihovoj meti – kazao je Rubio.

U zahtjevima da se suprotstave ruskim nasrtajima Rubiju se pridružio i demokratski senator iz Delawarea Kris Koons (Chris Coons).

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -