Utorak, 22 listopada, 2024

Koje države Balkana Lajčak vidi kao države pred raspadom?

Vrlo

Europska unija postaje sve manje ozbiljan sugovornik u pitanjima proširenja, napustila je zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

Budući da je BIH pod snažnim patronatom OHR-a  i kroči ka EU krupnim koracima, a suživo u njoj je usljed mudre politike Valentina Inzka u porastu nju svakako isključujemo iz ove mogućnosti. Dalmatinski autonomaški pokret je opao te Hrvatskoj ne prijeti raspad. Ostaju Makedonija i Srbija. Srbija je već ostala bez Kosova. Srbima iz Hrvatske Franjo Tuđman uspio je pacifizirati Vojvodinu, na čemu mu je mnogi Srbin danas zahvalan, te novog raspada Srbije teško da će biti.

Srbija dakle otpada. O kojoj onda državi Zapadnog Balkana, pored Makedonije govori Lajčak?

I ponovno se vraćamo na BIH?

Zna li sama BIH bi li joj bilo pametnije slopit pakt o pomirenju i novom dogovoru, ili kročiti ka raspadu. Postoji li u BIH snaga za to?

Netko je nedavno napisao da nam treba Komisija za budućnost, umjesto Komisija za bavljenje prošlošću. A mi se uporno bavimo prošlošću.

Na jedan pozitivan signal iz BIH Europa bi odgovorila s tri dodatno pozitivna.

Hoćemo li biti vjetrometina Moskve Bosfora i Washingtona ili nova članica EU? Neraspadnuta? Hoćemo li biti pametniji od generacija prije nas?

Da se BIH ne raspadne, potrebna je samo jedna stvar, sve tri strane u BIH moraju popustiti. Do određene razine.  Ukoliko im je uopće stalo do života BH građana.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

EU bogatija za 8 milijuna Ukrajinaca ali treba ih još puno više

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) priopćio je danas da se stanovništvo Ukrajine smanjilo za oko 10 milijuna od 2014....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -