Published On: Uto, ožu. 7th, 2017

ASSANGE NE STAJE: Wikileaks objavio najveću količinu dokumenata iz CIA-e do sada

WIKILEAKS je objavio seriju od preko 8,000 povjerljivih dokumenata iz CIA-e te Assange tvrdi kako se radi o najopširnijem skupu dokumenata, većem čak i od dokumenata iz slučaja Snowden.

Konkretno, radi se o 8,761 dokumentu, a Assannge je u javnost pustio samo dio iz takozvanog ‘Vault 7’. WikiLeaks tvrdi kako je CIA izgubila kontrolu nad svojim arsenalom oružja koji uključuje širok spektar softvera, koji bi, ako su istiniti mogli omogućiti najveću kontrolu računala širom svijeta.

Informacije iz Langleya

WikiLeaks u izjavi tvrdi kako otkrivaju detalje CIA-inog ‘prikrivenog globalnog programa hakiranja’ uključujući ‘oružanu eksploataciju’ upotrijebljenu protiv proizvoda tvrtki među kojima su i Appleov iPhone, Googleov Android i Microsoftov Windows telefon te čak i Samsungov TV koji su pretvoreni u prikrivene mikrofone.

WikiLeaks je o curenju informacija iz CIA-e prvo tvitao, a tvrde kako su informacije dobili od mreže unutar CIA-inog centra za obavještajnu službu u Langleyu.

Izvor informacija je WikiLeaksu rekao kako žele pokrenuti javnu debatu o ‘sigurnosti, stvaranju, upotrebi i demokratskoj kontroli cyberoružja’

Jointly developed CIA+MI5 malware infests Samsung smart TVs to turn them into covert microphones

Pitanja o kojima se treba raspravljati u javnosti uključuju: “Jesu li CIA-ine sposobnosti hakiranja prevršile njezine ovlasti te pitanje problema javnog nadzora agencije.”

FAQ dio objave objašnjava kako su podaci dobiveni nedavno te da pokrivaju i 2016. godinu. Izvješće pokriva period od 2013. godine do 2016. godine što se vidi bo pečatima na dokumentima.

Nisu objavili sve informacije

Kako prenosi RT, WikiLeaks tvrdi i kako nisu objavili cjelokupne informacije nego su ih samo potvrdili, dok od novinara i aktivista traže da obave svoj dio posla.

“Oni koji pokažu novinarsku izvrsnost će biti razmotreni za raniji pristup ostalim dijelovima izvješća,” rekli su iz WikiLeaksa.

Do objave je došlo nakon što je press konferencija doživjela cyber-napad kako tvrdi WikiLeaks, pa su zbog toga odgodili pressicu vezanu za ovo otkriće.

Uz ove informacije, objavljene su i neke lokacije širom svijeta za koje se tvrdi kako su prikrivene CIA-ine baze za hakiranje.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer