Subota, 18 svibnja, 2024

Izronili, a zatim i izmješteni stećci iz korita Jablaničkog jezera

Must Read

Ispuštanjem vode iz vještačke akumulacije Jablaničkog jezera izronili su i stećci, kameni spavači srednjovjekovlja, koji su potopljeni 1953. godine nastankom jezera.

Ispuštanjem vode na kopnu su ostala dva stećka na lokalitetu Gostinovac u blizini Ribićkog mosta. Teren na kojem se nalaze stećci teritorijalno pripada općini Jablanica, a oba stećka su vrlo dobro i precizno urađena na čemu bi mogli pozaviditi i današnji kamenoklesari.
Na jednom stećku su vidljivi tragovi umjetnosti tj. ukrašen je geometrijskim i biljnim motivima, dok na drugom stećku nisu primjetni nikakvi tragovi. Oba stećka su izgrađena s postoljem i u obliku kuće. Ne može se sa sigurnošću tvrditi i zaključiti da li se tu nekad nalazilo više stećaka.

Pošto se nalaze na vrlo strmom terenu postoji mogućnost da su se odronili i otisnuli prema koritu Neretve.

Stećci su srednjovjekovni kameni nadgrobni spomenici, nastajali su od 12. do sredine 15. stoljeća. Na različitim dijelovima u Bosni i Hercegovini za stećke se koriste različiti nazivi kao što su mašet, bilig, kami, kuća, zlamenje, kaursko groblje, divovsko kamenje, svatovsko groblje i sl.

Na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Jablanica održanoj prije tri dana pokrenute su inicijative za izmještanje dva stećka s već navedenog lokaliteta, a stećci bi trebali biti premješteni u Jablanicu.

Odmah nakon pokretanja inicijative ostvareni su kontakti s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, čiji su predstavnici obišli navedeni lokalitet i dali saglasnost za dislokaciju stećaka.

Stećci su jučer i danas izmješteni s navedenog lokaliteta, a ispod navedenih stećaka su pronađeni skeleti koji će narednih dana biti analizirani.

klix.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

BIH Policija traži biciklistu koji je ozlijedio pješaka i pobjegao

Pješak starije životne dobi završio na Klinici za neurokirurgiju nakon prometne nesreće u Sarajevu. U ulici Bardakčije, općina Centar,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -