Petak, 18 listopada, 2024

Bivši ministar unutarnjih poslova Gambije pretvarao se da je izbjeglica, pa optužen za zločine protiv čovječnosti

Vrlo

 

Glavni ured tužiteljstva u Bernu objavilo je u četvrtak da je pokrenuta istraga oko bivšeg ministra unutarnjih poslova Gambije, a koji je došao u Švicarsku tijekom studenog 2016. te otada živi u prihvatnom centru.

Sonka se sumnjiči da je počinio zločine protiv čovječnosti dok je radio kao ministar unutarnjih poslova u Gambiji, između studenog 2006. te rujna 2016. Njega se smatra jednim od glavnih dužnosnika gambijskog predsjednika Yahya Jammeha. Jammeh je svrgnut s predsjedničkog mjesta u prosincu prošle godine, ali je odbio predati ovlasti sve dok nad njim nije izvršen diplomatski pritisak prošlog vikenda.

Sonko, koji je danas 48-godišnjak, priključio se gambijskoj vojsci s 19 godina gdje se postepeno penjao sve do položaja zapovjednika osobne predsjedničke garde. Na tom položaju imao je priliku stupiti u bliži kontakt s predsjednikom koji ga je 2005. postavio za predsjednika policije, a potom 2006. za ministra unutarnjih poslova.

Prema brojnim izvještajima, Sonko se smatra brutalnim i sadističkim čovjekom. Optužuje ga se da je zataškavao sustavnu represiju državne tajne policije nad kritičarima vlasti, novinarima, ali i homoseksualcima.

Organizacije za ljudska prava navode kako postoji najmanje 150 slučajeva u kojima su državne tajne službe otimale ljude koji su kritizirali vlast, a od kojih su mnogi završili u zatvoru, mučeni, ubijani ili su jednostavno nestali.

Švicarske vlasti započele su istragu nad Sonkom nakon što su dobile informacije od jedne nevladine udruge u srijedu. Navodi se kako postoji velika količina dokaza koja jasno ukazuje da je policija provodila mučenja i ubijanja, te da je nemoguće da Sonko za to nije znao.

Ovo dakako nije prvi niti jedini slučaj da se za nekog imigranta ispostavilo da je jedna od ključnih osoba u pogledu zločina protiv čovječnosti. Sirijski imigrant Ibrahim Al F. optužen je u Njemačkoj za ratne zločine i krađu neprocjenjivo vrijednih artefakata tijekom bitke za Aleppo. Za njega se vjeruje da je zapovijedao džihadističkom jedinicom od oko 150 islamista u Siriji.

U Finskoj su također dvojica iračkih imigranata optužena za ratne zločine koje su počinili boreći se na strani Islamske Države. Između ostalog, navodi se kako su masakrirali tijela neprijateljskih vojnika.

Izvor: Neuer Zürcher Zeitung

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Predsjednik Ortega: Zelenski i Netanyahu su “dva Hitlerova sina”

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega oštro je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog, uspoređujući ih s...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -