Srijeda, 15 svibnja, 2024

Lavrov: Srpski političari ne ruše BiH

Must Read

MOSKVA – Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov ocijenio je da optužbe da Republika Srpska proslavom 9. siječnja krši Daytonski sporazum predstavljaju provokacije i dodao da iritira to što srpski političari u Banjaluci stalno bivaju optuženi da ruše BiH.

“Naglasit ću još jednom – u BiH nitko ne ruši državu”, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

On je istaknuo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta ranije potvrđivao svoju privrženost Daytonskom sporazumu, te ocijenio da Daytonski sporazum krše oni koji donose odluke ne uzimajući u obzir mišljenja sva tri naroda, prenose beogradski mediji.

Lavrov je rekao da je Moskva podsjećala zapadne partnere da u BiH, “koja se smatra neovisnom državom”, treba ukinuti instituciju visokog predstavnika koji danas može nametati Srbima, Bošnjacima i Hrvatima bilo kakva rješenja.

Govoreći o tome kako EU nikako da odbaci ovlasti visokog predstavnika, Lavrov je naveo da to iritira, isto tako kao što iritira i to što su srpski političari u Banjaluci stalno podvrgnuti napadima da ruše BiH.

“Kada se dižu histerije povodom odluke Srba da 9 siječnja proglase Danom Republike Srpske i kada se priopćava da je to podrivanje Dejtonskog sporazuma, onda to predstavlja još jednu provokaciju i neku vrstu uvrede da neko priznaje svoje vrijednosti, a ne neke briselske, posthrišćanske” , kaže Lavrov.

On je istaknuo da se Rusija zalaže za realizaciju Dejtonskog sporazuma i da je uvijek potvrđivala privrženost ovom sporazumu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo ovu situaciju

Englezi su 4 putra Sjevernim Ircima nametnuli prvog čovjeka  u UK piramidi koji ih tamo "predstavlja". Englezi su nasilno izmjenili...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -