Nedjelja, 5 svibnja, 2024

PLENKOVIĆ: Došli smo kao prijatelji, ostvariti i stabilnu i partnersku suradnju s BiH

Must Read

 
Novoizabrani predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je u dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini. Plenkovića  je  ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu dočekao predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Dočeku su nazočili i zamjenici predsjedatelja Vijeća minisara BiH Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, te ministrica obrane Marina Pendeš i ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko.
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sastanka s izaslanstvom Vlade Republike Hrvatske, koju je predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković, izjavio novinarima da je Hrvatska već dugi niz godina unutar pet najvažijih trgovinskih partnera BiH i unutar pet najvažnijih investitora u BiH, što jasno definira naše odnose na razini ekonomske suradnje.
– Naši razgovori su i bili vezani za ta dva ključna segmenta. To je daljnji europski put BiH i ekonomski razvoj i suradnja s našim prvim susjedima, odnosno s Hrvatskom i s čitavom EU – kazao je Zvizdić, dodajući da je Hrvatska uistinu bila vrlo konstruktivan zagovarač europskog puta BiH, javlja Fena.
On je najavio da će u najskorije vrijeme, najvjerojatnije do kraja godine, biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske na kojoj će se naći brojna pitanja koja su izuzetno važna za odnose i za daljnju nadgradnju dobrosusjedskih odnosa.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je kazao da činjenica da je nova hrvatska Vlada na dužnosti osam dana i da su osmog dana u Sarajevu potvrda izbornog obećanja da će BiH za Republiku Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedna.
– Došli smo kao prijatelji s ambicijom da u vremenu koje je pred nama ostvarimo i stabilnu i partnersku političku suradnju, napredak u gospodarskoj suradnji – istaknuo je Plenković.
Naime, kako je ranije najavljeno, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske u BiH su stigli potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
Plenković je prvo posjetio Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine gdje se susreo s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, a nakon toga i s članovima Kolegija Zastupničkog doma i Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Novoizabrani hrvatski premijer u Sarajevu će se sastati i s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i s poglavarom Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Nakon tih sastanaka najavljen je i susret s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjom Topićem.
Posjet Kiseljaku i Mostaru
Nakon Sarajeva, hrvatski premijer odlazi u Kiseljak gdje će se u 16:20 sati susresti s načelnikom općine Kiseljak Mladenom Mišurićem-Ramljakom. Prvi dan službenog posjeta BiH, predsjednik hrvatske Vlade s izaslanstvom završit će u Mostaru gdje će se u 18:50 sati sastati s biskupom Mostarsko-duvanjskim mons.dr.sc. Ratkom Perićem.
Kako je previđeno programom objavljenim na službenim stranicama Vlade RH, u subotu, u 9 sati hrvatski premijer Andrej Plenković i izaslanstvo susrest će se s rektoricom Sveučilišta u Mostaru dr.sc. Ljerkom Ostojić i članovima Senata (Sveučilište u Mostaru, Trg hrvatskih velikana 1), nakon čega slijedi njegov susret s Upravnim odborom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Odmah nakon toga, u 9:40 sati predviđen je susret predsjednika hrvatske Vlade i izaslanstva s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače).
Susret predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i izaslanstva s provincijalom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom predviđen je za 10:20 sati, nakon čega slijedi njegov obilazak Doma za siromašne studente Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, te obilazak Hrvatskog narodnog kazališta u izgradnji./HMS/

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -