Published On: Pet, lis 28th, 2016

PLENKOVIĆ: Došli smo kao prijatelji, ostvariti i stabilnu i partnersku suradnju s BiH

 
Novoizabrani predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je u dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini. Plenkovića  je  ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu dočekao predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Dočeku su nazočili i zamjenici predsjedatelja Vijeća minisara BiH Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, te ministrica obrane Marina Pendeš i ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko.
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sastanka s izaslanstvom Vlade Republike Hrvatske, koju je predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković, izjavio novinarima da je Hrvatska već dugi niz godina unutar pet najvažijih trgovinskih partnera BiH i unutar pet najvažnijih investitora u BiH, što jasno definira naše odnose na razini ekonomske suradnje.
– Naši razgovori su i bili vezani za ta dva ključna segmenta. To je daljnji europski put BiH i ekonomski razvoj i suradnja s našim prvim susjedima, odnosno s Hrvatskom i s čitavom EU – kazao je Zvizdić, dodajući da je Hrvatska uistinu bila vrlo konstruktivan zagovarač europskog puta BiH, javlja Fena.
On je najavio da će u najskorije vrijeme, najvjerojatnije do kraja godine, biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske na kojoj će se naći brojna pitanja koja su izuzetno važna za odnose i za daljnju nadgradnju dobrosusjedskih odnosa.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je kazao da činjenica da je nova hrvatska Vlada na dužnosti osam dana i da su osmog dana u Sarajevu potvrda izbornog obećanja da će BiH za Republiku Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedna.
– Došli smo kao prijatelji s ambicijom da u vremenu koje je pred nama ostvarimo i stabilnu i partnersku političku suradnju, napredak u gospodarskoj suradnji – istaknuo je Plenković.
Naime, kako je ranije najavljeno, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske u BiH su stigli potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
Plenković je prvo posjetio Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine gdje se susreo s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, a nakon toga i s članovima Kolegija Zastupničkog doma i Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Novoizabrani hrvatski premijer u Sarajevu će se sastati i s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i s poglavarom Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Nakon tih sastanaka najavljen je i susret s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjom Topićem.
Posjet Kiseljaku i Mostaru
Nakon Sarajeva, hrvatski premijer odlazi u Kiseljak gdje će se u 16:20 sati susresti s načelnikom općine Kiseljak Mladenom Mišurićem-Ramljakom. Prvi dan službenog posjeta BiH, predsjednik hrvatske Vlade s izaslanstvom završit će u Mostaru gdje će se u 18:50 sati sastati s biskupom Mostarsko-duvanjskim mons.dr.sc. Ratkom Perićem.
Kako je previđeno programom objavljenim na službenim stranicama Vlade RH, u subotu, u 9 sati hrvatski premijer Andrej Plenković i izaslanstvo susrest će se s rektoricom Sveučilišta u Mostaru dr.sc. Ljerkom Ostojić i članovima Senata (Sveučilište u Mostaru, Trg hrvatskih velikana 1), nakon čega slijedi njegov susret s Upravnim odborom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Odmah nakon toga, u 9:40 sati predviđen je susret predsjednika hrvatske Vlade i izaslanstva s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače).
Susret predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i izaslanstva s provincijalom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom predviđen je za 10:20 sati, nakon čega slijedi njegov obilazak Doma za siromašne studente Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, te obilazak Hrvatskog narodnog kazališta u izgradnji./HMS/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>