Četvrtak, 17 listopada, 2024

Jemen na rubu građanskog rata

Vrlo


Posebni posrednik Ujedinjenih naroda za Jemen, Jamal Benomar, upozorio je u četvrtak da se Jemen nalazi na rubu građanskog rata i optužio sve strane da izazivaju politički i gospodarski metež u toj zemlji.
Jemen klizi u kaos nakon što su Houthi, šijitska milicija iz sjevernog dijela zemlje koju podupire Iran, nasilno preuzele vlast u glavnom gradu i zbacile državnu vladu. Njihovi borci napreduju prema južnim područjima, sukobljavajući se sa sunitskim plemenima, drugim skupinama i jemenskim ogrankom al Qaede.
“Vjerujemo da je stanje vrlo opasno. Jemen je na ivici građanskog rata”, rekao je Benomar u srijedu na večer u intervjuu televizijskim kanalima Al Arabiya i Al-Hadath.
Borci bliski al Qaedi osvojili su u četvrtak vojnu bazu na jugu Jemena i zatočili vojnike koje su ondje zatekli. Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska zbog sigurnosnih su razloga zatvorile svoja veleposlanstva u Jemenu.
Prema Benomarovim riječima, jemenskom gospodarstvu prijeti skori raspad. On je pozvao na dijalog kako bi se postiglo mirno rješenje sukoba u toj zemlji.
“Svi su oni dio ovoga što se događa, svi su činili greške i gluposti i nekad skupine pribjegavaju nasilju kako bi ostvarile političke ciljeve”, rekao je.
Jemen, koji graniči s najvećim svjetskim izvoznikom nafte Saudijskom Arabijom, utočište je al Qaede na Arapskom poluotoku, jednog od najaktivnijih ogranaka te svjetske islamističke mreže koji je odgovoran za brojne napade.
Ujedinjeni narodi upozorili su u četvrtak da se “Jemen raspada pred našim očima”, da je ta zemlja na rubu građanskoga rata i zato izvrstan teren da u njoj ojača Al Kaida.
Al Kaida i drugi sunitski gerilci intenzivirali su napade otkad su šijiti Houthi, njihovi protivnici sa sjevera zemlje koji uživaju iransku potporu, u rujnu zauzeli glavni grad i počeli se širiti dalje.
Houthi su iz igre sasvim izbacili središnje jemenske vlasti, piše Reuters. Jemen je uporište Al Kaide na Arapskome poluotoku i riječ je o jednom od najaktivnijih krila te organizacije koje je već izvodilo napade u inozemstvu.
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i njegov posebni izaslanik za Jemen Džamal Benomar, u četvrtak su obavijestili Vijeće sigurnosti o stanju.
“Jemen nam se pred očima raspada. Ne smijemo to samo mirno promatrati”, rekao je Ban pred 15-članim Vijećem sigurnosti. “Moramo učiniti sve što možemo da se Jemen vrati s ruba i da se obnove politički procesi”.
Džamal Benomar je upozorio da je Jemen na rubu građanskog rata i optužio sve strane da izazivaju politički i gospodarski metež u toj zemlji.
Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Država je tražila da ga se baci u koš zaborava. On je postao veća Institucija od nje

Marko Perković Thompson, čovjek čije ime izaziva polarizirane emocije, nije samo pjevač. On je simbol. Institucija. Država je pokušavala...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -