Nedjelja, 19 svibnja, 2024

HITNA SJEDNICA CIK-a BiH: Većina članova CIK-a ne želi poništiti izbore u Stocu

Must Read
Na današnjoj hitnoj sjednci CIK BiH u Sarajevu nije usvojen prijedlog da se danas ponište izbori u Stocu koji su zbog više nepravilnosti i incidenata u tom gradu prekinuti 2. listopada.
Protiv toga da se odluka uvrsti na dnevni red bili su Stjepan Mikić, Vlado Rogić, Branko Petrić i Novak Božičković.
Za uvrštavanje odluke o poništenju izbora bili su Ahmet Šantić, Irena Hadžiabdić i Suad Arnautović.
Glasanju o ovoj točki predhodila je rasprava na kojoj je zauzet stav da izbori trebaju biti poništeni, ali ne danas, već dok se ne stvore uvjeti.
Vlado Rogić, član CIK-a, kazao je prije usvajanja dnevnog reda današnje sjednice da je “sada svima jasno da će izbori u Stocu biti ponovljeni” samo je pitanje hoće li biti ponovljeni na svim biračkim mjestima.Rogić je rekao da odluka o poništenju izbora u Stocu ne bude donesena danas već dok se ne utvrde sve okolnosti, odnosno da se odluči hoće li biti ponovljeni na svim ili pojedinim biračkim mjestima.
S Rogićevim stavom suglasio se i član CIK-a Stjepan Mikić, koji također zagovara da se odluka o poništenju izbora donese nakon svih provedenih procedura uključujući određivanje sigurnosnog stanja, odnosno jesu li stvoreni sigurnosni uvjeti za ponavljanje izbora u Stocu. Rogić i Mikić su kazali da je ovo vrlo važno pitanje jer bi izbori u Stocu trebali biti ponovljeni 14 dana nakon pravomoćnosti takve odluke.
Članica CIK-a Irena Hadžiabdić smatra da se izbori trebaju poništiti na svim izbornim mjestima.
– Moramo što prije riješiti ovaj problem i ne praviti od jednog grada slučaj – kazala je Hadžiabdić.
Ona je istakla da je dosadašnja analiza izbora u Stocu pokazala da jest bilo kontradiktornih instrukcija u vezi s identifikacijom birača, da je bilo nepravilnosti pri imenovanju zamjenskih članova biračkih odbora te da je došlo do kompromitacije izbornog materijala i na dva biračka mjesta za koja je Općinska izborna povjerenstvo Stolac utvrdila da su izbori provedeni jer OIK nije kontrolirao izborni proces.
Član CIK-a Branko Petrić također je podržao prijedlog o poništenju izbora u Stocu, ali smatra da bi njezino donošenje danas bilo preuranjeno.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -