Subota, 27 travnja, 2024

Rekord po broju rastavljenih u Hercegovini drži Ljubuški

Must Read

Zanimljivo je da u cijeloj BIH nema niti jedan rastavljeni LGTB brak što će reći da su LGTB brakovi u BIH stabilniji nego u okruženju (#ironija). Kakvo je stanje s razvodima u brakovima koji su sklopljenju prema šerijatu, i u kojima muškarac ima više žena zavodi za statistiku ne iznose u javnost budući da pravna država prepoznaje samo jedan brak kod takvih povlaštenih muškaraca i njihovijeh žena.(#takođerironija)
Danas je brak za mlade društvena grupa u koju ulaziš i izlaziš kad god hoćeš. U braku si dok imaš od toga neku korist, bilo emotivnu ili materijalnu, piše Večernji list BiH. Kada toga nema, puca brak i on postaje besmislen. Tako se tijekom posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini godišnje više od dvije tisuće bračnih parova sudski rastavi, a broj rastava brakova iz godine u godinu u blagom je porastu. Brak u BiH, govori statistika, traje sve kraće. Prema rezultatima popisa iz 2013. godine, u BiH živi 100.880 stanovnika koji su u prošlosti bili u bračnoj zajednici, odnosno rastavljeni su.
 
Povećan broj rastava
Prema rezultatima popisa, broj rastavljenih veći je u Federaciji BiH, a što je i u skladu s većim brojem stanovnika. Tako u FBiH danas žive 59.553 rastavljene osobe, dok je broj stanovnika s ovim statusom u RS-u 38.077, a na području koje pokriva Brčko Distrikt 3250.
Prema uputama u popisnim listama, rastavljenima se smatraju osobe čiji je brak rastavljen pravomoćnom presudom nadležnog suda. Prema usporednim podacima s popisom iz 1991. godine, kada je u BiH na svakih tisuću sklopljenih brakova dolazilo oko 20 rastava, danas na 1000 sklopljenih brakova u BiH dolazi oko 100 rastava, odnosno svaki deseti brak u BiH “puca”.
Kada se govori o RS-u, tu je postotak još veći – svaki peti brak završi rastavom. U prošloj godini u RS-u sklopljena su ukupno 5823 braka, a došlo je čak do 1106 rastava. Grad koji je u cijeloj BiH bez premca s najviše rastavljenih je Banja Luka, i to s čak 7243. Od toga su rastavljena 2924 muškaraca i 4319 žena. Kada se radi o FBiH, najviše rastava, u odnosu na broj stanovnika starijih od 15 godina, ima u Sarajevskoj županiji, gdje je svaki dvadeseti stanovnik rastavljen.
Nasuprot Sarajevskoj, najmanje rastava evidentirano je u Zapadnohercegovačkoj županiji, u kojoj svaki 72. stanovnik ima status rastavljen/rastavljena. S malim brojem rastavljenih su i Hercegbosanska, Hercegovačkoneretvanska, Srednjobosanska županija…
 
Rekord po broju rastavljenih drži Ljubuški u ŽZH
U Zapadnohercegovačkoj županiji rekord po broju rastavljenih drži Ljubuški, općina u kojoj je svaki 55. stanovnik rastavljen. Slijedi Posušje (svaki 70.), Grude (svaki 72.) te Široki Brijeg gdje sudski epilog o rastavi ima tek svaki 109. stanovnik. U gradu Mostaru rastavljen je svaki 38. stanovnik, u Čitluku svaki 81., Čapljini 58., Livnu 59., Tomislavgradu 79., Vitezu 33., Orašju 30. i tako redom.
 
Banja Luka rekorder
Kada se govori o spolu, u BiH ukupno ima 57.000 rastavljenih žena i 43.000 rastavljenih muškaraca. Neslavni rekord drži Banja Luka, gdje su propale 7243 bračne zajednice. Među rekorderima s brojem rastavljenih u BiH još su i Tuzla, s 4550 rastavljenih, i Novi Grad Sarajevo s upisanih 4926 
rastavljenih. U Zenici je rastavljeno 4328 osoba.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Putin vidi Poljsku kao svoju ‘prvu legitimnu metu’

Glasnogovornica ruskog predsjednika Vladimira Putina upozorila je u četvrtak da će američka nuklearna postrojenja u Poljskoj biti prve "legitimne...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -