Utorak, 30 travnja, 2024

NEVJEROJATNO: SDP osudio dan HercegBosne sutvorca Federacije BIH, koje danas ne bi bilo bez nje…

Must Read

Nije jasno zašto SDP osuđuje Dan HercegBosne, budući da i danas u FBIH vrijede zakoni HRHB, budući da je HVO prvi stao u obranu BIH, pa i određenog broja SDP-ovaca na teritoriji pod kontrolom HVO-a. Postoji cijeli niz SDP-ovaca koji su bili u strukturama HercegBosne ili pak u HVO-u.
Potom nije jasno zašto se SDP fokusira samo na zločine. Nema vojske koja nije počinila zločine. Nema strukture u BIH u tijeku rata koja nije radila zločine. Osim zločina radile su se i dobre stvari. Prihvat civila druge nacionalnosti. Širom HercegBosne bili su organizirani prihvatni humanitarni kampovi za prihvat bošnjačkih i hrvatskih izbjeglica protjeranih od strane Srpske. Mnogi Bošnjaci bili su u postrojbama HVO-a.
Haag je jasno rekao kako je zločina bilo na sve tri strane. A popis dodatno potvrdio da nema nevinih armija u BIH. Je li to znači da se ne bi smio slaviti niti dan BIH? Budući da je Armija BiH također radila zločine?
Hoće li Nermin Nikšić osuditi Dan Armije BIH ili možda i Dan nezavisnosti BIH, budući da je “obrambenim” djelovanjem ABIH, u njegovom Konjicu i Jablanici bilo i nekakvih logora a danas u tim gradovima nedostaje preko 80% Srba i Hrvata.
Ako SDP BIH ne osudi Dan Armije BIH netko bi zlurad, mogao pomisliti kako je SDP nacionalna stranka i pristrana jednoj nacionalnoj ideji. No mi znamo da nije i da je SDP ogorčen recimo zbog kršenja prava manjih, kao svaka normalna soc demokratska stranka. Recimo nedavno je utvrđeno da je Nikšić dobio 7 sijedih zbog nepostojanja tv kanala na hrvatskom jeziku, što je socijaldemokratama šok. Moš mislit. Svima, samo ne onima u BIH.
“Obilježavanje osnivanja tvorevine, čiji su najviši dužnosnici zbog dokazanih ratnih zločina osuđeni na ukupno 111 godina zatvora pred Haškim tribunalom, smatramo činom podrivanja ustavnog poretka. Teško se oteti dojmu kako ova aktivnost nije sinhronizirana sa Dodikovim referendumom u bh. entitetu Republika Srpska”, navodi se u saopćenju.
SDPBiH poziva Dragana Čovića da prestane sa iznošenjem “očitih neistina”, poput one da “gdje god nije bilo organiziranosti i djelovanja HR-HB u bilo kojem obliku, Hrvata više nema”.
“Preporučujemo mu da se malo bolje raspita o hrvatskim zajednicama, koje je on očito zaboravio, što ne znači da one i ne postoje. Napominjemo da u Sarajevu,Tuzli, Zenici, Brčkom i Bihaću živi više od 50.000 Hrvata, što je mnogostruko više nego u bilo kojem glavnom gradu nekih od kantona sa isključivo hrvatskom većinom, pa čak i više nego u nekim takvim kantonima u cjelini, poput Posavskog kantona. Upravo su Posavina i Hrvati iz ovog dijela BiH, najveća kolateralna šteta ratnog projekta Herceg-Bosne. Također, podsjećamo Čovića da je na osnovu neoborivih dokaza za progon i masovno iseljavanje hrvatskog stanovništva ustanovljena nedvosmislena odgovornost tadašnjih rukovodstava paradržave Herceg-Bosne i Republike Hrvatske, a sve prema tragičnom dogovoru o uspostavi etnički čistih teritorija – nesuđenih država”, poručuju iz SDP-a.
Inače po SDP-u je model suživota Hrvata taj koji oni pominju. Tuzla, Zenica, Brčko, Bihać, Sarajevo, gradovi u kojima su Hrvati dovedeni na razinu matematičke nebitnosti, političkog ukrasa i statističke pogreške. U gradovim u kojima uživaju pokojeg ili niti jednog vijećnika. U Tuzli danas fali preko polovice Hrvata. I to SDP neće reći. Kao ni ogromne postotke u Konjicu Jablanici , Varešu, Kaknju, Travniku, Sarajevu, i svim gradovima pod kontrolom Armije BIH.

Valja se zapitati i sljedeće. Ako je SDP već tvrd u stavu da je HRHB bila samo zločin i ništa drugo.
Treba li se po SDP-u koji osuđuje proslavu HRHB – Federacija BIH odreći onog što je HRHB unijela u FBIH – primjerice koridora za Goražde, Drvara, Glamoča i Grahova, Odžaka, Ravnog, proširenog džepa oko Sarajeva, nekih dijelova mostarske općine, Sanskog Mosta, i Bihaća, budući da je to zalog HVO-a i HV-a Federaciji BIH? (pročitati pregovore u Daytonu)
 
Nije red da Federacija BIH danas baštini ono što je osvojeno fašističkom hrvatskom puškom u ratu. Red je da samo slobodarski antifašistički gradovi poput Konjica i Jablanice (koji su se od konjičkih i jablaničkih Srba i Hrvata obranili muzejima i kulturom, a ne logorima kao neki jelte) budu u FBIH, a ne zalog koji je u FBIH unijela zločinačka HRHB
 
Uporno ponavljamo – ako će se poslijeratni narativ BIH temeljiti i idućih 20 godina na temama rata, krivnje i jama, ako će dominantni narativ u FBIH biti analiza hrvatskobošnjačkog sukoba umjesto slavljenja hrvatskobošnjačkog mirovnog sporazuma u Washingtonu, onda od BIH teško da će i idućih 20 godina biti države.
Poskok.info
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

‘Skinite se s TikToka i uzmite oružje’. Britanci ismijavaju gen Z nakon vijesti o mobilizaciji

  Mnogi su isprva mislili da je vijest mobilizaciji još jedna lažna vijest s društvenih mreža, međutim shvatili su da je istina...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -