Published On: Pon, kol 29th, 2016

Frka u policiji Srbije: Procurilo tko je napao Vučića i nadzirao skup u Banja Luci?

Policijski službenici iz Odjela za opservaciju i dokumentiranje (OOD) srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova, Milan Dumanović i Mladen Trbović, podnijeli su krivičnu prijavu protiv visokih dužnosnika MUP-a zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.

Dumanović i Trbović, koji su do nedavno radili u Odjelu za opservaciju i dokumentiranje (neformalno: služba za tajno praćenje), u ekskluzivnoj izjavi za Teleprompter.rs opisuju kako je paralelna struktura u MUP-u realizirala dvije kriminalne špijunske misije u stranoj državi, prenosi portal Slobodne Bosne.

Krivična prijava podnesena je Višem javnom tužiteljstvu protiv Dejana Milenkovića Bagzija, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD, Tomislava Radovanovića, zamjenička načelnika OOD i Dijane Hrkalović, tajnice Uprave kriminalističke policije (UKP).

U krivičnoj prijavi, do koje je došao Teleprompter.rs, navodi se da su osumnjičeni ”u više navrata angažirali radnike OOD pod lažnim nalozima za obradu, bez otvorene operativne obrade i naloga suda”.

Dodaje se još da je službenicima OOD ”naređeno vršenje tajne pratnje na teritoriji strane države”.

Trbović u krivičnoj prijavi zatim opisuje svoja zapažanja: ”Dana 11.7.2015. godine na izravnom TV prijenosu napada na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici učinilo mi se da sam vidio kolege iz OOD. Po dolasku na posao 13.7.2015. godine saznajem od kolege Milana Dumanovića da su bili na teritoriji BiH i kao osnovano sumnja da su izvršene određene zloupotrebe kao i da su prekršeni određeni zakoni.”

Dodaje kako je iste kolege vidio na zajedničkom političkom skupu opozicije i vlasti koji je održan u Banja Luci sredinom svibnja.

Teleprompter je stupio u kontakt sa Milanom Dumanovićem, koji otkriva da su policijski službenici iz tajne pratnje MUP-a u Bosnu i Hercegovinu poslani u okviru tajnog zadatka, navodeći da mu je rečeno da tamo ne smije nikome da govori da je pripadnik MUP-a Srbije.

Lažni novinari

”Na političke skupove u Banja Luci MUP Srbije tajno je poslao 49 policijskih službenika iz pet različitih službi. Tamo smo poslani bez službene legitimacije i službenog oružja. Rečeno nam je da smo civili, ali da moramo vršiti tajni nadzor u stranoj državi. Nalogodavci su nam naglasili da ne smijemo otkrivati iko smo i za koga radimo ukoliko nas netko uhiti. Samo su nam rekli da ćemo u tom slučaju morati odležati u zatvoru i da će kasnije netko doći po nas”, kaže Dumanović za Teleprompter.rs.

Prema njegovim riječima, problem je taj što MUP Srbije nikada ranije nije slao operativce na špijunske misije u strane države, niti je to u nadležnosti MUP-a. Drugo, nitko od tih 49 policijskih službenika nije bio adekvatno obučen za taj posao.

”Dali su sam opremu za praćenje i snimanje. Ja sam bio kamerman s lažnom novinarskom ekipom. Zadatak nam je bio da pratimo navodne sumnjive aktivnosti na političkom skupu u stranoj državi. Iskreno, svi smo se plašili za naše živote jer smo bili u špijunskoj misiji u drugoj državi kao civili. Nismo imali nikakvo oružje, niti smo mogli računati da službenu pomoć naše države ukoliko dođe do nekog problema”, opisuje Dumanović.

Na pitanje kako su uopđe prešli granicu, Dumanović kaže da im je naređeno da graničnoj policiji BiH daju lažni izgovor.

”MUP nam je osigurao pet službenih automobila. Svaka grupa dobila je po 40 eura. Kada smo došli na granicu, pitali su nas kojim povodom ulazimo u BiH. Rekli smo im da idemo na neki seminar ili tečaj. Svaka ekipa imala je drugačiji izgovor. S druge strane, u službenim dokumentima MUP-a piše da smo bili u akcijama na teritoriji Srbije, u Loznici, Bajinoj Bašti i drugim mjestima”, objašnjava Dumanović.

Iznenađeni Vučić

Navodi da je bio na tajnom zadatku i u Potočarima kada je na Aleksandra Vučića izvršen napad. Dumanović otkriva da je bio u masi kada je napad počeo, navodeći da je na tom mjestu bio i prije nego što se znalo da će Vučić prošetati kroz ljude.

”Kada smo došli u Srebrenicu, naišli smo na šefa premijerovog osiguranja iz “Kobri”. On nije znao da smo mi došli, niti smo mi dobili službene instrukcije što trebamo raditi i po kojoj osnovi. Tada je poslano 17 službenika iz službe za tajno praćenje. Bio je iznenađen. Pitao nas je šta ćemo mi u Srebrenici. Rekli smo mu da smo došli po usmenom naređenju Ivana Ristića, šefa ureda ministra Stefanovića. Moj zadatak je bio da stojim u masi i da tajno snimam. Goran Nešić mi je izdao to naređenje”, navodi Dumanović.

Dodao je kako su njegove snimke bile neupotrebljive zbog zastarjele opreme.

”Ristić je kasnije došao do moje kancelarije da vidi šta sam snimio. Ušao je bahato u šorcu i papučama i rekao da snimci ništa ne vrijede. Nikoga nije bilo briga to što smo svi mogli glave da izgubimo da je nešto krenulo po zlu”, navodi on.

Paralelna struktura u MUP-u

Na pitanje iz kojih razloga je MUP poslao službenike iz službe za tajno praćenje u civilu i bez zaštite na špijunsku misiju u stranu zemlju i tko je organizirao tu operaciju, Dumanović odgovara kako ne vjeruje da su premijer Vučić i njegovo osiguranje bili uopće upućeni u to što MUP radi.

”Te nelegalne misije organizirala je paralelna struktura u MUP-u koja je privatizirala policiju. Na čelu te grupe nalazi se Dijana Hrkalović i ostali koje smo naveli u krivičnoj prijavi. Sve se radi po usmenom naređenju, bez naloga suda i službenih dokumenata. Nikada se ranije nije dogodilo da MUP šalje svoje ljude u špijunske misije u strane zemlje. Sada to postaje praksa. Mi nismo obučeni za takve operacije i život nam je bio ozbiljno ugrožen. Ta grupa ljudi sve ovo radi kako bi se dodvorila Vučića, u smislu – Vučić i Dodik dobro surađuju, MUP Srbije je tu da pomogne ako netko pokuša taj odnos da poremeti”, navodi Dumanović.

S druge strane, Mladen Trbović kaže za Teleprompter.rs da je o kriminalu koji je organizirao vrh MUP-a na teritoriji strane države obavijestio Zaštitnika građana i premijera Vučića osobno.

”Nitko mi već mjesecima ne odgovara. Naveo sam čak i da je sigurnost premijera takvim ponašanjem bila ugrožena. Nitko me nije ni pozvao da pita kako je to sigurnost premijera bila ugrožena, a prešutio je i Zaštitnik građana”, kaže Trbović za Teleprompter.rs.

Smjene

On se pita kakve veze ima MUP Srbije s političkim skupovima u BiH, navodeći da je došlo do ozbiljnog kršenja zakona, budući da su oni organ za održavanje javne sigurnosti u Srbiji, a ne u stranim državama.

”U policiji je stvorena paralelna struktura. Sve se radi po usmenim nalozima u privatne svrhe. Ponovo se prave paralelne službe za tajna praćenja pod izravnim zapovjedništvom Dijane Hrkalović koje će ubuduće bez ometanja kršiti ljudska prava građana Srbije. Nedavno su smijenili i premjestili na niža radna mjesta desetak stručnjaka iz službe za tajno praćenje i na njihova mjesta doveli one iste ljude koji su bili sudionici afere oko nelegalnog praćenja novinara”, kaže Trbović.

Kada su Dijana Hrkalović i njeni nadređeni saznali da će Dumanović i Trbović podnijeti krivičnu prijavu, prebačeni su na niža radna mjesta. Iz centrale MUP-a u Palati Srbija degradirani su na pozicije običnih policijskih službenika u Policijskoj upravi Pančev.

Slobodna Bosna