Nedjelja, 28 travnja, 2024

DEŽULOVIĆ: Ilustrirana povijest hrvatskih Debila

Must Read

Dobrodošla, neradnička djeco sa sjevera, na Otok zlatne mladeži, dobrodošli u Hrvatsku, na Arhipelag debila.

Moj prijatelj Debil ima šezdeset godina i unuka od sedamnaest godina. Zlato didovo, kako i priliči sedamnaestogodišnjem bilmezu bez popravnih ispita i pametnijeg posla, cijelo je ovo ljeto proveo noseći fluorescentne zelene i plave narukvice, bauljajući od festivala do partyja, pa od partyja do festivala, tek s vremena na vrijeme javljajući djedu Debilu da je ostao bez para na narukvici. Djed Debil, jasno, nema puno novca, ali za unuka se uvijek nađe, pa se našlo i prije koji dan, kad se zlato didovo obrelo u Šibeniku, proglasivši osobni bankrot otišavši s društvom na obližnji Obonjan.

Nije moj prijatelj Debil ni znao da na otoku Obonjanu ima išta da se tamo troše novci, a kamoli da tamo postoji cijeli jedan raskošni kompleks sa spaom i wellnessom, jacuzzi-bazenima, saunama, klimatiziranim šatorima, dizajnerskim restoranima, lounge-barovima i open-air klubovima, luksuzni resort u koji se ne može ni ući ako ne platiš stotinu kuna.

Nikad dida Debil nije čuo da se za neki dalmatinski otok plaća ulaznica, a kamoli da se ulaznica plaća za mali otočić Obonjan kraj Šibenika.

Tako je moj prijatelj Debil saznao da je na Obonjanu otvoren resort za bogate mlade partijanere, zlatnu mladež s Instagrama što se kurči privatnim helikopterima, Ferrarijima, Maserattijima, penthouseima, crnim panterama i francuskim šampanjcem, pa fotografijama divljih partija s Maldiva, Sejšela, Fidžija i Obonjana skuplja lajkove oslinavljene siročadi tranzicije, što samo ulaz u Njihov Svijet plaća stotinu kuna.

Tako je, ukratko, moj prijatelj shvatio da je Debil.

Moj prijatelj nije jedini: on je pripadnik plemena Debila, jedan od sedam hiljada izviđača i akcijaša – rasnih, zdravih, mladih i snažnih debila koji su prije četrdeset godina, raspoređeni u stotinu i pedeset omladinskih radnih brigada, od 1971. do 1988. punih sedamnaest godina ne samo posve besplatno krčili, čistili, sjekli, cijepali, krampali, kopali, tovarili, teglili, vukli, slagali, miješali, zidali i rmbačili, nego se i živi lomili tražeći vezu da uopće upadnu na Saveznu omladinsku radnu akciju Otok mladosti. Jedan od sedam hiljada Debila u košuljama s Che Guevarom i Jimmijem Hendrixom, koji su mali, pusti i nenaseljeni otočić makije i zmija pretvorili u ljetni san svakog hrvatskog izviđača, na kojemu će tih godina više od stotinu tisuća klinaca iz svih krajeva Hrvatske uz logorsku vatru i gitaru shvatiti marksistički koncept društva u kojemu nema Boga, ali ima Raja.

Dalje je sve išlo onako kako već povijest hrvatskih Debila inače ide: kad je izviđački raj na Obonjanu završen, kad su Debili besplatnim radom uredili plaže, staze i logore, kad su sagrađena igrališta, objekti, amfiteatar, spremište za milijun litara vode i dva pristaništa, za jugo i za buru, te položen podvodni kabel za opskrbu otoka električnom energijom, došla je – Hrvatska Država.

Hrvatski su sudovi – jebem svakoga posebno – Otok mladosti oduzeli Savezu izviđača Hrvatske i klincima s plavim maramama, pa ga uručili Gradu Šibeniku i njegovim hadezeovskim poglavarima, ovi su ga, razumije se, odmah dali u ono, kako se to tada govorilo, javno-privatno partnerstvo s nekim konjokradicama i powerpoindžijama, oni su pak požurili prdnuti u čabar i ostaviti im milijunske dugove, a Grad je te dugove posušio predajući Obonjan na četrdesettrogodišnju koncesiju nekakvom britanskom, kako se to sad reče, investitoru, koji je rajski dalmatinski otok s cijelom infrastrukturom, mediteranskim raslinjem i blagom poduzetničkom klimom na koncu pretvorio u prestižnu glamping destinaciju za bogate mlade svirače kurcu, pobjednike bjelosvjetskih ostavinskih rasprava.

Nije, eto, moj prijatelj Debil ni znao što je to glamping, „glamurozni kamping“, kako mu je u novinama objasnio glasnogovornik novoosnovane tvrtke Obonjan Rivijera: „eko-friendly custom-dizajnirani sustav smještajnih jedinica“ sa dizajnerskim šumskim kućicama i luksuznim šatorima gadafijevske izviđačke škole, u kojima prištava šeičad i oligarščad noćenje plaća stotinu eura.

Čita tako moj prijatelj, veteran omladinskih radnih akcija Otok mladosti sedamdeset i neke, kako glasnogovornik britanskog investitora u novinama poziva bjelosvjetsku zlatnu mladež da veže ćaćine jahte za Otok mladosti, da u spektakularnom kamenom amfiteatru na djevičanskoj plaži partija s najboljim svjetskim DJ-ima – na plaži dakle koju je Debil golim rukama besplatno uređivao, u amfiteatru kojega je Debil golim rukama besplatno gradio, kako bi njegova djeca i njegove djece djeca imala rajski otok za petnaest dana besplatnog logorovanja na moru.

Čita moj prijatelj kako je, eto, sve besplatno gradeći ljepši i pravedniji svijet – golim rukama dižući iz mora otok za radničku djecu sa sjevera – na kraju sagradio Zabranjeni Otok, žicom ograđeni tajkunski resort na kojemu će bogati strani investitori uzimati pare bogatoj stranoj investitorčadi, a unuci graditelja i djeca radničke djece sa sjevera plaćati da iz šumarka, sa sigurne udaljenosti, drkaju na njihove preplanule kurvice.

I shvatiti kapitalistički koncept društva u kojemu, istina, ima Boga, ali je Raj pod četrdesettrogodišnjom koncesijom.

Dobrodošla, neradnička djeco sa sjevera, na Otok zlatne mladeži, dobrodošli u Hrvatsku, na Arhipelag debila.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -