Petak, 3 svibnja, 2024

PLENKOVIĆ: HDZ će biti snaga koja okuplja te provodi pomirbu

Must Read

Moja je misija vjerodostojnim HDZ-om vratiti povjerenje birača – ustvrdio je Andrej Plenković, jedini kandidat za novog šefa stranke, u svom programu koji je nazvao “HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske” i u kojem je predstavio glavne smjernice i svoje viđenje stranke.

– To je program za suvremeni HDZ kojeg ću predstaviti kolegama na županijskoj razini. Vjerujem u njegovu uspješnost i održivost. Uvjeren sam da HDZ još jednom može postati predvodnik modernizacije uz puno uvažavanje tradicionalnih vrijednosti. Kad je riječ o predstojećim izborima, spreman sam na otvorene rasprave, sučeljavanja sa Zoranom Milanovićem i sa svim drugim političkim liderima kako bi građani vidjeli što im nudimo – poručio je Plenković, javlja Dnevnik.hr.

Na pitanje koje su njegove prednosti u odnosu na Milanovića, odgovorio je da o tome trebaju suditi drugi, odnosno birači – tko im je draži, simpatičniji i kvalitetniji.

‘Programom bih želio početi konstruktivni politički dijalog. Moja je glavna misija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ.-a. Za to moramo biti svjesni svojih temeljnih vrijednosti i političkog spektra kojem pripadamo. Dio smo desnog političkog centra’, istaknuo je Plenković.

U uvodnom dijelu naveo je kako je danas glavni hrvatski nacionalni interes osigurati bolji životni standard hrvatskim građanima u stabilnoj i pravnoj državi. Plenković se osvrnuo i na političke suparnike s ljevice, rekavši, baš kao što je to često radio bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, da su oni pokrenuli ideološke podjele u društvu te da on želi da HDZ, za razliku od njih, bude “politička snaga koja okuplja te provodi pomirbenu i zrelu politiku”.

Na pitanje da se njegov program ne razlikuje od prethodnog HDZ-ovog programa, odgovorio je da su to smjernice odborima HDZ-a koji rade na velikom izbornom programu.

‘IFO je radio cjelovitu analizu i podlogu za program HDZ-a i on će biti samo jedan dio novog programa koji radi tim s Ivanom Maletić na čelu’, kazao je Plenković.

Plenković je kazao i da još nije dobio izvješće o financiranju HDZ-a koje je zatražio zbog pozajmice PPD-a.

O odluci HSS-a da ide u koaliciju sa SDP-om kazao je pak kako mu je žao da je odluka HSS-a donesena u svojevrsnom vremenskom pritisku, da nisu imali malo više vremena za razgovor.

– No to je odluka iza koje stoji vrlo ozbiljan broj članova HSS-a i ja takvu odluku poštujem, kazao je i nastavio: – Ova je odluka očito donesena zbog neke matematike i brojeva na listama.

O diplomi Milijana Brkića o kojoj bi odluka trebala biti donesena danas rekao je kak nema nikakvih saznanja.

Ključno

Plenković je spomenuo i točku “Pravosuđe, javna uprava i decentralizacija” te smatra da je ključno vratiti povjerenje građana u pravosudni sustav. Važnim elementom smatra uspostavu transparentnog i učinkovitog sustava javne nabave, a zalaže se i za raspodjelu nadležnosti javnih funkcija države na temelju načela supsidijarnosti, uključujući funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju sa županijima kao središnjom razinom i povijesnim oblikom teritorijalnog ustroja. Tu je i točka “Partnerstva, solidarnost i zaštita socijalno ugroženih”, a kandidat za šefa HDZ-a, među ostalim, ističe da treba poticati konstruktivni dijalog sa svim vjerskim zajednicama, poštujući načelo odvojenosti Crkve i države, posebno s Katoličkom crkvom. Pod točkom “Makroekonomski okvir” Plenković navodi da posebnu pozornost treba posvetiti jačanju fiskalnog kapaciteta te stabilizaciji poreznog sustava. Kad je riječ o “Gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu”, navodi kako Hrvatska mora završiti tranziciju prema socijalno-tržišnom gospodarstvu te po svaku cijenu težiti suzbijanju tzv. klijentelističkog kapitalizma i korupcije. Još jedna od točaka koju Plenković spominje je “Infrastruktura, digitalna Hrvatska i održivi razvoj”, a tu je i točka “Obitelj, demografski razvoj i mladi” pod kojom Plenković navodi da obitelj mora biti pod posebnom zaštitom države.

Nužno

Nužno je, kaže Plenković, sveobuhvatnim mjerama aktivne populacijske politike, a posebno pronatalitetne i reemigracijske, poticati demografski oporavak i osnaživanje obitelji. U točki “Obrazovanje, znanost i šport” Plenković ističe kako je potrebno nastaviti s cjelovitom kurikularnom reformom, a smatra i da se treba odlučno obračunati s huliganizmom na sportskim terenima. Pod točkom “Kultura i mediji” Plenković kaže kako je potrebno da proračunska izdvajanja za kulturu budu na razini koja će omogućiti kvalitetno provođenje prioriteta kulturne politike i kulturnog razvoja. Za medije ističe da su iznimno važni za razvoj demokratskih i pluralnih društava te da treba inzistirati na poštivanju medijskih sloboda.

Pod točkom “Sigurnost” Plenković ističe da je prioritet donošenje nove Strategije nacionalne sigurnosti, zagovara borbu protiv korupcije u svim sektorima i na svim razinama te ističe kako je potrebna još snažnija suradnja obavještajnih i sigurnosnih službi. U točki “Europska Hrvatska i vanjski poslovi” Plenković kaže da Hrvatska treba angažiranije koristiti prednosti članstva u EU.

– Potrebno je dodatno osnažiti srednjoeuropsku dimenziju Hrvatske. Odnosi s ključnim europskim i globalnim silama, a posebno sa SAD-om, trebaju biti na vrhu popisa političkih prioriteta – naveo je Plenković te dodao da je europska budućnost Bosne i Hercegovine glavni vanjskopolitički cilj Hrvatske. Jedna od strateških zadaća je, kaže, i skrb o Hrvatima u BiH, a zalaže se i za kontinuirani dijalog sa susjednim državama kako bi se riješila preostala otvorena pitanja.

————————————-

NAGLASCI

Pravosuđe, javna uprava i decentralizacija

Plenković važnim elementom smatra uspostavu transparentnog i učinkovitog sustava javne nabave, a zalaže se i za raspodjelu nadležnosti javnih funkcija države na temelju načela supsidijarnosti.

Kultura i mediji

Proračunska izdvajanja za kulturu trebaju biti na razini koja će omogućiti kvalitetno provođenje prioriteta kulturne politike i razvoja, naveo je Plenković. Smatra da treba inzistirati na poštivanju medijskih sloboda.

Obitelj, demografski razvoj i mladi

Obitelj mora biti pod posebnom zaštitom države. Nužno je sveobuhvatnim mjerama aktivne populacijske politike, posebno pronatalitetne i reemigracijske, poticati demografski oporavak i osnaživanje obitelji.

Obrazovanje, znanost i sport

Kandidat za novog šefa HDZ-a u programu navodi kako je potrebno nastaviti s cjelovitom kurikularnom reformom, a istaknuo je i kako se treba odlučno obračunati s huliganizmom na sportskim terenima.

Sigurnost

Plenković ističe kako je prioritet donošenje nove Strategije nacionalne sigurnosti. Ističe borbu protiv korupcije u svim sektorima i na svim razinama, te kaže da je potrebna snažnija suradnja obavještajnih i sigurnosnih službi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -