Utorak, 7 svibnja, 2024

KAVAZOVIĆ ODRŽAO PRVU HUTBU: Unapređivat ćemo sistem obrazovanja i razvijati znanost, te se zalagati za neograničenu razmjenu ideja

Must Read

Reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović je u Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon ceremonije primanja Menšure, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može vršiti dužnost vjerskog vođe muslimana, uputio je i svoju prvu hutbu, te se zakleo da će ovu dužnost „obavljati odgovorno i časno, u skladu s propisima šerijata, ovlašćenjima Šejhu-l-islama i odredbama Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te državnih zakona“. Kavazović je nakon Cerića prvi Bošnjak na čelu Islamske zajednice u BIH.

Citirajući ajete iz časnog Kur’ana da je „Uzvišeni Bog stvorio ljude i džine da Ga obožavaju“ Kavazović je rekao da će njegova zadaća biti da sudjeluje u izgradnji svijeta i boljeg života muslimana, Islamske zajednice i građana, te da će surađivati s predstavnicima zajednice te brinuti za materijalna dobra i imovinu IZ-a.

„Misija naše zajednice je da ukupnim djelovanjem utječe na ispravno razumijevanje islama i primjenu njegovih normi“, rekao je Kavazović .

Rekao je da je svijet u kome danas živimo nemiran i tjeskoban, pun okrutnosti, neizvjesnosti i straha, „stoga je velika moralna obaveza svih nas pojedinačno, obnova naših obitelji, naših susjedstava i naših džemata“.

Istakao je da će snagu i jedinstvo muslimana, te svijest Bošnjaka, usmjeravati prema sigurnosti i dobrobiti ummeta, društva i države u kojoj žive, te da će unapređivati sistem obrazovanja i razvijati nauku, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja.

Rekao je da su nedavna agresija na BiH i genocid nad Bošnjacima, ostavili dalekosežne razarajuće posljedice na naše ljude i našu zemlju, ali „naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, i pamtiti šehide i gazije“, te da će zajedno s drugima sudjelovati u snaženju države Bosne i Hercegovine i njezinom napretku,

Dodao je da će se brinuti i o drugim muslimanima izvan domovine, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, a da će posebnu pažnju „usmjeriti prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori“.

„Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice te ćemo se ponašati odgovorno i osjećati ravnopravno. Ummet islama je naša kolijevka a mi smo njegov narod“, rekao je u svojoj prvoj hutbi Kavazović.

Reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović je na kraju hutbe svim muslimanima čestitao Hidžretsku 1434.godinu.

Nakon inauguracije u Gazi Husrev-begovoj džamiji, drugi dio svečanosti bit će upriličen u popodnevnim satima u sarajevskom hotelu “Bristol” u prisustvu visokih uzvanika.

Na svečanost dodjele Menšure pozvano je oko 800 uzvanika.

(FENA/dg)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

IMAJU PODATKE DA ĆE GA FBI UHITITI? Hrvatska proširuje LNG terminal na Krk bez obzira što Murphey blokira projekt Južne interkonekcije

Američki veleposlanik u Sarajevu prilično je poljuljao ugled Amerike na ovim prostorima lobirajući za to da hrvatski plinski biznis...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -