Utorak, 30 travnja, 2024

Moon-Čović: Kako odblokirati proces rekonstrukcije federalne Vlade

Must Read

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović razgovarao je u srijedu, 14. studenoga 2012. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru s veleposlanikom SAD u BiH Nj. E. Patrick Moonom. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim prilikama u BiH te o tome kako riješiti nagomilana politička pitanja koja opterećuju normalno funkcioniranje države.

Predsjednik HDZ BiH izrazio je zadovoljstvo što su nakon mjeseci institucionalne krize pokrenuti procesi koji vode ka njenom rješenju. U tom svijetlu, istaknuo je zadovoljstvo povratkom političkog dijaloga i kristaliziranjem parlamentarne većine čiji će se predstavnici 20. studenoga susresti u Mostaru kako bi definirali okvire programa zajedničkog djelovanja u naredne dvije godine.

Dr. Čović je najavio inzistiranje na rokovima provedbe pojedinih poglavlja, konkretnom načinu provedbe Presude u slučaju “Sejdić i Finci” protiv BiH uz uvažavanje prava manjina i otklanjanja diskriminacije, ali i dovođenja konstitutivnih naroda u ravnopravan položaj u izbornom procesu.

Također, jedan od zahtjeva bit će i dogovaranje mjera za ispunjavanje uvjeta za MAP jer, kako je rekao, bez napretka na euroatlantskom putu neće biti moguće ostvariti ekonomski progres BiH. Na sastanku se razgovaralo i o rješenju pitanja Grada Mostara i sustavnoj borbi protiv korupcije. Naglašeno je i da je snažnije borba protiv korupcije obvezna posljedica napretka na putu ka Europskoj uniji.

Veleposlanik Moon informirao je dr. Čovića o angažmanu NVO i predstavnika stručne zajednice u BiH na unaprjeđenju procesa reforme Ustava FBiH kojeg podupire međunarodna zajednica.

Sugovornici su razgovarali i o različitim aspektima kako odblokirati proces rekonstrukcije federalne Vlade, a predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović izrazio je zabrinutost za paralizu institucija FBiH koju najsnažnije osjete građani, prije svega njihov najsiromašniji sloj.

Američki veleposlanik u BiH istaknuo je kako SAD žele vidjeti funkcionalnu Vladu FBiH, te je ohrabrio HDZ BiH na pozitivnu ulogu u tom procesu.

Umjerena i realna politika, spremnost na dijalog i suradnju u interesu BiH te svih njenih naroda i građana ocijenjeni su iznimno važnom i za budućnost BiH i njezinu integraciju u NATO i EU.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

‘Skinite se s TikToka i uzmite oružje’. Britanci ismijavaju gen Z nakon vijesti o mobilizaciji

  Mnogi su isprva mislili da je vijest mobilizaciji još jedna lažna vijest s društvenih mreža, međutim shvatili su da je istina...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -