Petak, 3 svibnja, 2024

BHRT- Propali, a u 13 godina dobili pola milijarde maraka

Must Read

Nakon što je Upravni odbor BHRT-a najavio da će 30. lipnja privremeno prekinuti program, stižu reakcije entitetskih javnih servisa koje BHRT-e optužuje za višemilijunska dugovanja. Iz radio-televizija Federacije i Republike Srpske ističu da su ta dugovanja predmet sudskog spora, te da vodstvo BHRT-a mora snositi odgovornost za loše poslovanje.

Ni tijekom agresije na našu zemlju, u najtežim danima, program BHT-a nije stao ni sekunde. Danas, više od 20 godina nakon završetka rata, Upravni odbor BHRT-a donio je odluku da će krajem juna program biti privremeno prekinut.

«Ova odluka je iznuđena padom naplate RTV pristojbe», ističe Esad Gotovuša, član Upravnog odbora BHRT-a.

BHRT izravno optužuje entitetske javne servise za višemilijunska dugovanja. Čelnici radio-televizija Federacije i Republike Srpske ističu da su ta dugovanja predmet sudskog spora i da je na nadležnim pravosudnim institucijama da odredi tko kome i u kojem iznosu što duguje.

Generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić navodi kako je BHRT dužan FTV-u – zbog nepoštivanja Zakon o javnom servisu: «BRT nije naručivao nikada više od 1% programa, a imao je obvezu naručivanja programa 25% od nas i 25% od RTRS-a. Ako bi se jedna takva tužba podnijela, glatko bi se ustanovilo da je BHRT više dužan FTV-u nego što je to slučaj s ovom pričom koju pokušavaju manipulativno namjestiti».

RTRS-ov direktor Draško Milinović tvrdi kako apsolutno nije točna optužba da entitetski emiteri duguju neki novac BHRT-u, te da potraživanja i usluge koja vrše tri javna emitera u BiH nisu usklađena.

Brojke su neumoljive, naročito kada se radi o prihodima BHRT-a od RTV pristojbe, kao i iznajmljivanju prostora i resursa Radio-televiziji Federacije.

«BHRT je za zadnjih 13 godina po samo dva osnova – 50% RTV pristojbe, dok entitetski emiteri dobijaju po 25%, i po osnovu ubiranja sredstava od FTV-a za iznamljivanja prostora i resursa – na svoj račun uprihodovao više od pola milijarde maraka», naglašava Šabić.

Novoimenovani ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko kratko je poručio kako je stanje u BHRT-u rezultat dugogodišnjeg nemara svih institucija i organa nadležnih za stvaranje uvjeta i provedbu zakona i propisa o nesmetanom funkcioniranju državne televizije. Ustvrdio je kako opstanak BHRT-a, kao javnog servisa, i emitiranje programa ne smiju biti dovedeni u pitanje.

Djelatnici BHRT-a, njih oko 850 podijeljeni u dva sindikata, različito tretiraju odgovornost aktualne uprave BHRT-a za novonastalu situaciju u ovoj medijskoj kući.

Željko Bajić, predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a, traži da se ukaže tko je odgovoran za stanje u kome se nalaze – s jedne strane to su odgovorne upravljačke strukture u samom BHRT-u, a s druge strane državni organi.

«Naš osnivač je Parlamentarna skupština BiH», podsjeća on.

Stav potpredsjednice Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Svjetlana Topalić je da sadašnji menadžment radi nešto konkretno i pokušava pomoći – protekli se nisu pokazali u tome./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -