Published On: Sri, lip 1st, 2016

Nadija Savčenko želi se kandidirati za predsjednicu Ukrajine

Ukrajinska pilotkinja Nadija Savčenko (35), koja je otpornost pokazala u zatvoru u Rusiji i postala nacionalni heroj, pozdravljena je ovacijama u svom prvom obraćanju u ukrajinskom parlamentu. Ona je nakon dvije godine provedene u ruskom zatvoru, u utorak službeno postala zastupnica u ukrajinskom parlamentu…

Savčenko je tijekom dvogodišnjeg zatočeništva prkosila ruskim vlastima, a nakon što je puštena iz zatvora, u Ukrajini je dočekana s pljeskom.

Njena popularnost je na zavidnoj razini u Ukrajini, s obzirom da je najavila spremnost da se kandidira za predsjednicu, a moguće je da će to biti trn u oku predsjedniku Petru Porošenku.

Vratila sam se i neću dopustiti da me zaboravite, vi koji sjedite u ovom parlamentu i koji ste položili svoje živote za ovu zemlju. Ništa se ne zaboravlja i ništa nije oprošteno. Ukrajinski narod neće dopustiti izdaju, rekla je Savčenko.

Ona je izabrana za zastupnicu još 2014. godine dok je bila u pritvoru. Tijekom svog govora istaknula je da će joj prioritet biti borba za oslobađanje ostalih Ukrajinaca koji su zatvoreni u Rusiji.

Ona se u svoju zemlju vratila prošli tjedan, kada je dočekana kao narodni heroj nakon što je, kroz razmjenu, oslobodio predsjednik Rusije Vladimir Putin.