Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

SVE SE SPREMA ZA VELIKI IZBORNI INŽENJERING Policija će spriječiti fiktivne prijave birača koje se uvelike planiraju za izbore u Stocu

Must Read

Bošnjačke stranke u Stocu na čelu sa Strankom demokratskeakcije, SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost BiH nastavljaju s aktivnostima na poticanju fiktivne prijave prebivališta građana bošnjačke nacionalnosti za predstojeće lokalne izbore u Stocu, piše Večernji list BiH. U tu svrhu formirana je i tzv. Inicijativa za Stolac čiji aktivisti sada užurbano obilaze i potiču svoje birače bošnjačke nacionalnosti iz drugih općina da prijave svoje prebivalište u općini Stolac i tako povećaju bošnjačko biračko tijelo u Stocu.

Mostar ‘izvozi’ birače

Ponajprije se to odnosi na grad Mostar gdje su doslovno zadužene cijele stranačke organizacije za animiranje osoba koje bi se mogle prijaviti u Stocu računajući, očito, da dogovora o izborima o gradu na Neretvi neće biti i da je šteta na iskoristiti ovaj potencijal od oko 700 dodatnih birača, za koliko postoje najave. 
U ranijem pismu, koje je pravi politički pamflet s izraženom mržnjom, koje su potpisali čelnici lokalnih organizacija Stranke demokratske akcije Stoca, SDP-a i SBB-a BiH, navodi se kako je došlo vrijeme da poslije 26 godina vladavini HDZ-a BiH dođe kraj, koji je jedini neprijatelj svih probošnjačkih stranaka u Stocu. Pri tome je važno navesti kako su u Stocu na posljednjim izborima Hrvati izabrali 12 vijećnika iz HDZ-a te još jednoga iz HSP-a BiH. Posve je jasno da postoji namjera bošnjačkih stranaka da “izbornim inženjeringom” osvoje vlast u Stocu. Velika odgovornost će u sprečavanju kršenja zakona i fiktivne prijave prebivališta biti na nadležnim institucijama BiH koje su do sada uglavnom dopuštale fiktivne prijave prebivališta u pojedinim općinama te se u tim slučajevima radilo o nezakonitim radnjama koje imaju samo jedan cilj, a to je da se dobro organiziranom manipulacijom izbornog prava ostvare politički ciljevi pojedinih stranaka. Očekuje se, prije svega, da će reagirati nadležna tijela MUP-a HN županije te pravosudne i sigurnosne agencije u BiH, Tužiteljstvo i SIPA kako bi se zaštitila zakonita i demokratska provedba ovogodišnjih lokalnih izbora.

Izmjene zakona

Osobito zbog toga što su u BiH prošle godine stupile na snagu promjene zakona po kojima su pri prijavljivanju prebivališta i adrese stanovanja državljani dužni priložiti dokaz da imaju valjanu osnovu za prebivalište na određenoj adresi. Zakonom je predviđeno da su građani u postupku prijave prebivališta dužni dati točne i istinite podatke, a što policija provjerava posjetom na adresi kako bi spriječila počinjenje kaznenog djela.
Očekuje se i da će institucije vlasti djelovati i protiv političkih stranaka koje se udružuju u pravi jedan pothvat i potiču na činjenje nezakonitih radnji u svrhu očigledne pripreme nelegalnih izbora u pojedinim općinama u BiH. Iz HDZ-a Stolac istaknuli su da prate razvoj političke situacije u Stocu i ovu namjeru bošnjačkih stranaka te ističu da vjeruju MUP-u HNŽ i ostalim nadležnim agencijama da će adekvatno sankcionirati sve nezakonitosti koje mogu dovesti u pitanje legalno održavanje predstojećih lokalnih izbora u Stocu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -