Petak, 20 rujna, 2024

KRIVOTVORENJE ISTINE Izetbegović pred vrhom RH: U mjestima gdje su muslimani većina nisu rušene ni crkve ni manastiri

Vrlo

Grubu povijesnu neistinu iznio je bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović pred cijelim državnim vrhom Hrvatske, turskim predsjednikom Erdoganom te drugim gostima koji su se okupili u zagrebačkom HNK povodom svečanosti obilježavanja 100 godina islama u Hrvatskoj.

Naime, Izetbegović je rekao kako tijekom pposljednjeg rata u BiH “niti jedna crkva, manastir ili sinagoga nisu porušeni u gradovima s muslimanskom većinom stanovništva”. Naravno, riječ je o gruboj krivotvorini, osim ako Izetbegović pod “rušenjem” ne podrazumijeva samo doslovno sravnjivanje sa zemljom objekta i njegovo fizičko uklanjanje.

Izetbegović je rekao kako su temelje islamske zajednice u Hrvatskoj kakvu danas poznajemo položili Bošnjaci.

“Oni su iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku donijeli svoje višestoljetno iskustvo suživota i tolerancije, osvjedočeno na brojnim povijesnim primjerima – od prisustva bosanskih franjevaca, koje traje gotovo osam stotina godina, do dolaska španjolskih Židova, koje nakon egzodusa nitko u Europi nije htio prihvatiti, a našli su svoje utočište u Bosni i Hercegovini. Pa i u vrijeme posljednje agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, niti jedna crkva, manastir ili sinagoga nisu porušeni u gradovima s muslimanskom većinom stanovništva”, izjavio je Izetbegović.

Dnevnik.ba donosi neke primjere porušenih katoličkih vjerskih objekata iz područja u središnjoj Bosni gdje Bošnjaci jesu većina, a bili su i tijekm rata.


Inače, cijeli hrvatski državni vrh na svečanoj akademiji u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK)  čestitao je pripadnicima Islamske zajednice u Hrvatskoj 100. obljetnicu pravnog i institucionaliziranog islama u Hrvatskoj, istaknuvši pritom integriranost i važnost muslimana u sveukupnom životu hrvatske države.

Na svečanosti, uz predstavnike Islamske zajednice u Hrvatskoj, sudjelovali su brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, predsjednik Vlade Tihomir Orešković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Von der Leyen iz Poljske najavila 10 milijardi eura za poplavljena područja u srednjoj Europi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u Wroclawu pomoć od 10 milijardi eura zemljama srednje Europe...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -