Četvrtak, 24 listopada, 2024

KRIMINALIZACIJA SOLIDARNOSTI: Kazna od 23.000 kuna ako pomognete strancu bez ‘papira’

Vrlo

Prevezete li ili ponudite smještaj strancu u nevolji, čovjeku koji se u Hrvatskoj nalazi u neregularnom statusu, mogli biste biti kažnjeni s 23 tisuće kuna!

Predložene izmjene Zakona o strancima naišle su na oštre kritike brojnih udruga koje pomažu izbjeglicama i ostalim ljudima u nevolji. Kažu da je to – kriminalizacija solidarnosti. Ljudi koji dolaze u našu zemlju većinom spašavaju goli život, bježe iz svojih spaljenih i uništenih domova, od bombi i ratnih razaranja, zbog čega mnogi od njih, dakako, nemaju dokumente sa sobom.

Ponudite li, dakle, takvom strancu koji ima neregularan status neki smještaj ili ga negdje prevezete, nalazite se u prekršaju.

I dosad je bilo zabranjeno pomaganje strancima u nezakonitom prijelazu granice, boravku i transferu. Ono što se ovim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o strancima dodaje je i ‘pokušaj pomaganja’, što se može različito tumačiti, smatraju u Centru za mirovne studije.

No, nema te kazne koja će spriječiti volontere da pokažu svoju solidarnost prema onima koji su u nevolji, kazali su nam.

“Oni koji traže našu pomoć najčešće ne krše zakon zato što žele, već zato što spašavaju svoj i život svoje obitelji”, poručuju volonteri.

Elvir Mešanović l N1

Pogledajte cijelu priču

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Sergej Trifunović prijavio suprugu Isidoru za obiteljsko nasilje. Vjenčali su se prije par dana…

Srpski glumac Sergej Trifunović našao se u središtu medijske pažnje nakon što je prijavio svoju suprugu Isidoru za obiteljsko...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -