Četvrtak, 18 srpnja, 2024

PROPAGANDA NAD ČAPLJINOM: Nema naselja po Rafaelu Bobanu, Budakova ulica nije nova, tu je od 90-ih i treba ju brisati…

Must Read

IMAGE039 (1)

Jučer je nad Čapljinom ponovno pisan propagandni rukopis. Prosarajevski mediji objavili su kako je Čapljina “dobila” novoimenovanu ulicu Mile Budaka te naselje po Rafaleu Bobanu što je laž.

Ne postoji naselje u Čapljini koje nosi ime po Rafaelu Bobanu. Tvrditi da je “Bobanovo” naselje koje nosi ime po Rafaleu isto je što i tvrditi da nosi ime po Zvonimiru Bobanu ili Ranku Bobanu skladatelju. Naprosto nema logike i radi se o namjerno plasiranoj dezinformaciji. A informacija je plasirana opet iz AID-ovih krugova.

Ulica Mile Budaka, u Čapljini je još od 90-ih. Iz doba kada su se ustaškom rekovalescencijom obveselili pojedini čapljinski Hrvat ali i Bošnjak. Bilo je to doba zajedničkog uklanjanja Srba iz Čapljine. Što kamionima koji žure, što u kućnoj radinosti.

I sramotno je, točnije potpuno glupo da do sada ta ulica nije skinuta. A za njeno imenovanje tada, trebale su također neke ruke u Općinskom vijeću. Bez bošnjačkih ruku ona nije mogla biti niti uvedena.

Uostalom kao i ona u Mostaru đe se također igralo kamionima jelte.

OSCE će danas dobiti pritužbe od “probosanskih” snaga na ovo. Snaga koje su 90-ih pljuvale po Titu, petokrarki, Jugoslaviji , da bi se tamo negdje 96-e nakon Daytona dosjetili kako je titoizam i furka na Jugu dobitna kombnacija. Od tada se plače za Veležom i Titom. 93-e malo tko je plakao.

No isti taj OSCE treba znati da je upravo HDZ predlagao da se u Mostaru ukinu ulice po Budaku i  Francetiću  no SDP je bio protiv, jer je u istom paketu trebala biti maknuta i Titova ulica.

Što će reći da se SDP ne odriče totalitarnog ubojice, čiji je režim bio ništa manje krvav od ustaškog, pa i po cijenu da je micanje Tita civilizacijski čin i vlastitog raskida s komunizmom koji bi osim toga iz  Mostara pobrisao i ustaška imena ulica.

Bio bi to i čin respekta prema svim Mostarcima, koji su jednako nastradali od tog režima bez obzira na naciju i vjeru. No SDP je tada braneći Tita, htio on to priznati ili ne obranio i ustaše Francetića i Budaka. Da bi danas fakturirali Ljubi Bešliću krivnju što još uvijek Budak i Francetić “stanuju” u Mostaru.

My-Flagized-Avatar (13)
BISTA ANTE PAVELIĆA IZ UREDA HSP-a BIH – Simbol Vlade SDP-HSP-NSRZB-SDA koji su prešutjeli svi mediji u Sarajevu kao i Boško Buha Dežulović (Svi osim Face TV)

SDP je osim Budaka i Francetiće u život vratio i Pavelića. I to u Sarajevu. 65 godina nakon 45-e onaj dan kada je na silu uveo ustaše u Vladu Platforme. Isti taj SDP  će danas pisati OHR-u i OSCE-u o slučaju Čapljina. No  ni samom OHR-u i OSCE-u nije smetalo niti što su 2010-e u Vladu FBIH uveli ustašku stranku, koja je na svojim stranačkim materijalima otvoreno veličala ustaštvo a u uredima držala biste Ante Pavelića.


Jedini koji su to napadali bili su Hrvati u BIH, naročito ovaj “proustaški” portal. Tu informaciju prešutjeli su svi mediji u BIH kako tada tako i danas, a nije bila zanimljiva niti profesionalnim lovcima na ustaško znakovlje – odboru za antiustašku heraldiku Dežulović-Predrag-Marinko-Tomić. Antifašist Slavo Kukić o tome je napisao točno nula slova, jer su ustaše u Vladi Platforme bili pod njegovom savjetodavnom kapom. I to dovoljno govori na što se sveo ustašluk u BIH Hrvata, i koliko je on uopće ozbiljan kada im je glavni savjetodavnik provincijalni učitelj marksizma.

Svi su oni tada puhali u dupe od mrtvog fašističkog jareta podržavajući kao manje zlo ustaše u protuhrvatskoj majorizatorskoj vladi Platforme. Skupa sa Inzkom i uglednim stranim ambasadorom o kojem se mora pisati sve najbolje ako ne želite da vas to košta građanskih prava u vlastitoj državi.

Zanimljivo je da Bošnjacima Čapljine ulica Mile Budaka 90-ih  nije smetla. Bilo je to vrijeme Dretelja Prvog, onog “divnog” Dretelja kada su čapljinski Bošnjaci i čapljinski Hrvati , okupljeni u fašistoidnom HOS-u  i pod zapovjedništvom ArmijeBIH trpali čapljinske Srbe u logor Dretelj Jedan i tamo se s njima “igrali” raznih igara s njihovim organima. O tom Dretelju Prvom malo se danas piše. A radi se o hercegovačkoj Lori. Dežurni Dežulović nikada neće otvoriti tu temu. Jer ona baca potpuno novo svjetlo na recentni bošnjački “antifašistički” narativ. Javnost u RH naime pojma nema da su najveći kritičari Zlatka Hasanbegovića, divanili sa našim ustašoidima pune četiri godine.

Naravno da novija hrvatska povijest nije sjajna. Bljutava je , poltronska i bijedna kao i srpska. No ništa manje bljutava od bošnjačke. Samo smo eto svi istrenirani da s divljenjem gledamo patnje i povijesti svojih naroda, dok su  te iste  povijesti u pravilu bile jednako kmetovske u sva tri naroda. Sluge ovog ili onog fašizma. Dok su neki i sami bili fašizmi u ovom zadnjem ratu. Zavisno od kojeg do kojeg ratnog terena. Jedni su čistili tu, drugi tamo. Jedni više , drugi manje. no čistili su svi. I to je teško danas osporiti. Barem Haag to decidno tvrdi.

U kojoj su to vojsci bili Bošnjaci 41-e? Kome su se kleli ? Čije su to bile Handžar divizije? Tko su bili Budakove kolege ministri u vladi Ante Pavelića? Koliko je od 100 prvaka antifašističke borbe u Jugoslaviji uopće ordenom nagrađenih Bošnjaka?

Predrag Raos jednom prilikom je izjavio da bi se prema sastavu Vlade Ante Pavelića NDH trebala zvati Nezavisnom Državom Bosnom. Malo tko mu se usudio uzvratiti.

Naravno da Budak nema šta raditi u Čapljini. Hrvatska politika u BIH odavno nije politika do Drine. Šta recentni Hrvati u BIH i njihova politička ideja  imaju s ustaškim načelima? Hrvati u BIH ne smatraju Bošnjake hrvatskim cvijećem. Niti ih je Tuđman smatrao. U tu iluziju vjeruje tek šačica pravaških idiota koji su opet u Sarajevu super prihvaćeni. Oni su od Bošnjaka dobili stanove, pa su u Sarajevu otvorili Glavne stanove. To ustaško nazivlje središnjica tih fašistoidnih stranaka , partnerica SDP-a “probosanskim” snagama u BIH ne smeta. Al im smeta kada hrvatski član predsjedništva otvori ured u Mostaru koji nazove onako kako ga zove i Ustav. Pročitati Aneks 4.

Možda se to zaboravilo al valja podsjetiti. Kada je Silajdžić ratnih godina skupljao novce po SAD-u za borbu protiv agresora, jednom milijarderu, hrvatskom , u SAD-u kazao je : “Mi smo jedina vojska koja želi izbiti na Drinu, mi ćemo oći do Drine, a ovi tvoji Bobanovci, njih dalje od Neretve ne zanima ništa. I čovjek je dao pare Silajdžiću. I pokajao se. Jer tim novcem naoružavao se i Zulfikar Ališpaga. Tim novcem pucano je i po Trusini. I ta retorika jasno govori tko sanja mokre snove o izlasku na Drinu. A tko ih se odrekao.

Općina Čapljina dužna je , iz respekta prema hrvatskom narodu BIH maknuti Budaka, kao i grad Mostar, ne samo zbog Bošnjaka ili Srba nego i zbog Hrvata,  budući da je hrvatska priča u BIH u svemu antifašistička.

Majorizacija je naime desni pokret blizak šovinizmu. Krajnji šovinizam znači fašizam. Ako se Hrvat u BIH bori protiv majorizacije on nikako ne može biti desno. Može biti samo lijevo. Bio on tradicionalist ili ne, desničar kulturološki ili ne, sve dok se bori protiv majorizacije nad vlastitim narodom Hrvat u BIH , htio to ili ne ljevičar je. I to zakleti ljevičar. Jer ga tako situacija određuje. Radi se o induciranom ideološkom položaju koji mi nismo tražili. Mi smo potpisali fair play odnose u FBiH a ne majorizaciju.

Tražiti kulturnu , identitarnu , autonomiju, zagarantirana ustavna prava nije nikakva desna priča, nego tipična ljevičarska.

Svi lijevi pokreti u Europi na strani su očuvanja identiteta malobrojnijih. Svi desni pokreti na strani su majorizatorske većine.

Bilo bi dobro, da to recimo shvati i Inzko. Inače bi njegova borba za očuvanje slovenskog identiteta u Austriji u Sarajevu ili “probosanskom” dijelu hercegovačkog Mostara mogla biti shvaćena kao desničarska.

Dakle Vidiću, imaš ovlasti, briši Budaka. On  nikome tamo ne treba niti je ikad trebao. Ili daj ostavku. Nabacivanje loptice na volej, onima koji Hrvate u BIH uporno nastoje predstaviti kao fašiste i ljude od apartheida, sigurno nije nešto na čemu si dobio izbore. Jer apartheid je u Varešu, u Bugojnu je. U Travniku je. Ne u Stocu. Ne u Mostaru. U Mostaru je multikultura. U Stocu je povratak. Ma koliko Nerin tvrdio drugačije.

 

Poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -