Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

Nepismena kolegica s Filozofskog i plenum notornih cirkusanata

Vrlo
- Advertisement -

Cover

Filozofski fakultet u Zagrebu, kao i svaki drugi, ima svoje prednosti i mane. Među vrijednim i odličnim studentima i profesorima na Filozofskom tako postoje i notorni cirkusanti, oni koji ovih dana tamburaju od jutra do mraka štiteći našu državu od napada katotalibanskih fašista. Facebook stranicu predstojećeg plenuma Filozofskog fakulteta stoga posjetim kad se trebam nasmijati i oraspoložiti. U svojoj posljednoj objavi, „plenumaši“ su zapravo nevjerojatno precizno opisali svoju tiraniju. Ako analiziramo rečenicu po rečenicu možemo shvatiti svu ironiju njihove tobožnje borbe.

____________piše: Marijan Knezović l poskok.info

„Problematika o kojoj raspravljamo najprije je političko-interesni, a tek onda ideološki problem.“

Separiranje ideologije od politike i interesa je smiješno, pogotovo kada to radi netko s Filozofskog fakulteta. Upravo oni bi trebali znati kako pojam ideologije dolazi od antičko-grčkog pojma ἱδέα, odnosno ideja. Ideologija je stoga termin koji označava skup različitih ideja pomoću kojih pojedinac ili grupa gleda na svijet. Politika i interesi blisko su povezani s ideologijom.

„U Hrvatskoj možemo već godinu dana pratiti događaje poput prosvjeda tzv. „šatoraša“, desničarskih (ekstremnih) ispada na sportskim          događajima i komemoracijama, netolerantnih diskursa u medijskom prostoru, korištenje apologetske retorike u medijima i kulturi (prema nacističkom režimu), kontroliranje nacionalne televizije, sceniranje pljačke u Heinzelovoj radi smjenjivanja „nepodobnih“ šefova policije itd.“

Oni koji hodaju ulicom nisu uličari, već uglavnom ljudi. Tako ni branitelji iz Savske 66 nisu nikakvi „šatoraši“ jer prosvjeduju u šatoru. Desničarski ekstremni ispadi kao teza stoje, no pitanje je zašto se nije organizirao plenum Filozofskog fakulteta jer prošla Vlada nije našla ni v od vandala koji je Poljud oskrnavio svastikom. Korištenje apologetske retorike u medijima i kulturi prema nacističkom režimu je nategnuto te ne znam za neki prigodan primjer. Na pamet mi pada tek ustašovanje Stjepana Mesića i žaljenje za Hitlerom od strane Denisa Latina, no sumnjam kako cirkusanti s plenuma misle na spomenute, a pogotovo sumnjam kako im smeta revitalizacija i žaljenje za totalitarnom Jugoslavijom. Spominju i kontroliranje nacionalne televizije, što im nije smetalo dok je nacionalnu televiziju kontrolirala partija. Ne sjećam se plenuma zbog kršenja prava na slobodu govora, primjerice u slučaju Vidović Krišto. No, lijepo je znati kako su ovi s Filozofskog u isto vrijeme i fantastični detektivi koji već unaprijed znaju kako je pljačka u Heinzelovoj „scenirana radi smjenjivanja nepodobnih šefova policije itd.“ Očekivao bi čovjek od takvih poštenjačina da i širu javnost upoznaju s dokazima za takvu tvrdnju.

„U ovom nizu naći će se i kontrola Filozofskog fakulteta u Zagrebu, zadnjeg utočišta demokratskog mišljenja! Crkva je vladajućoj eliti suradnik u toj akciji, a na nama je da djelujemo u OPĆEDRUŠTVENOM interesu – ne samo za slobodu našeg fakulteta, već za bolje i demokratičnije društvo uopće.“

U nizu se, kažu, nalazi i kontrola Filozofskog fakulteta u Zagrebu. On se, očito, ne smije kontrolirati, pogotovo ne od strane demokratski izabrane Vlade. No, Filozofski naziva i „zadnjim utočištem demokratskog mišljenja,“ što će reći kako smo mi s Ekonomskog zajedno s kolegama s Prirodoslovno – matematičkog diktatorska i autoritarna banda. Barem se tako da zaključiti po tezama nekih iz zadnjeg utočišta demokratskog mišljenja. Crkva, kojoj pripada većina  građana, tako ne smije ni surađivati s državnom vladom, što je fašistoidna teza karakteristična za plenumaše. Kolege s filozofskih fakulteta u svijetu, pogotovo s onih u sekularnim državama bi im se smijale na takvu tezu. Spominje se djelovanje i u nekakvom „OPĆEDRUŠTVENOM interesu.“ To je zapravo njihov partikularni interes koji oni zbog niskih strasti poistovjećuju s cijelim društvom. U suprotnom, bilo bi simpatično kada bi se organizatori plenuma kandidirali na idućim izborima pa da vidimo koliko bi ih građani nagradili za borbu za „OPĆEDRUŠTVENI interes.“

„Je li rektor eksponent vladajuće desničarske elite? Je li dekan rektorov eksponent? Koliko je ovaj režim prihvatljiv?“

Rektor je izabran glasanjem. Nije ga postavila nijedna stranka. No, ako se slučajno rektor Boras jednom odluči proglasiti „desničarskim elitistom,“ gdje je problem? Je li to po statutu Filozofskog kažnjivo ili nedopušteno? Autorica teksta se konstantno poziva na demokraciju i konstantno desne ideologije poistovjećuje sa zlom. To je matrica već dokazane demokracije koja je demokratična samo ako u pitanju lijevi. Pitaju se i „koliko je ovaj režim prihvatljiv?“ Pa, otprilike onoliko koliko odluče građani.

„Mobilizirajmo sve građane koji ne bi htjeli nepismenu, revizionističku Hrvatsku!“

Napokon jedna dobra ideja. Pretpostavljam kako mnogi ne bi htjeli nepismenu Hrvatsku. Samo mi nije jasno zašto autorica ne želi samu sebe, budući da joj je količina pismenosti u tekstu jako skromna ili nikakva.

„Mi smo studenti Filozofskog fakulteta i naša je POVIJESNA DUŽNOST da, kao što smo to do sada činili, ukažemo na nedostatke u društvu.“

Njihova povijesna dužnost je, kao što su to do sada činili, da ukažu na nedostatke u društvu. Posebno se tu ističe njihovo zalaganje da ukažu na nedostatke u društvu za vrijeme mandata prošle Vlade.

„Dajmo glas OTPORU REFAŠIZACIJI DRUŠTVA. Ne moramo stati uz političku oporbu, jer kvalitetne oporbe NEMA. Budimo svoji, budimo aktivni, budimo demokratični! Opstruirajmo ih dok možemo! Ovo je veće od nas! Na djelu je opasni režim koje će obuhvatiti sve dijelove društva ako NE REAGIRAMO!
Studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu“

Na kraju tekst očekivano postaje urnebesno smiješan. Odmah nakon riječi „budimo demokratični“ autorica poziva da se „opstruira dok se može.“ Pojednostavljeno, tucet njih želi opstruirati većinu, što je u konfrontaciji upravo s pojmom demokratskog. Tvrdi i kako je „ovo veće od njih!“ ne shvaćajući kako zapravo rijetko što postoji, a da nije veće od njih. Na početku poziva i da se „da glas OTPORU,“ što ne bi bilo toliko smiješno da se dama nije potpisala kao „studentica.“ Dok poziva druge da ustanu u tobožnju borbu i diči se hrabrošću kojom odišu plemeniti antifašisti, nema dovoljno hrabrosti niti da se potpiše imenom i prezimenom. „Sačuvaj me Bože njezinog junaštva i njezine kulture“ – vjerojatno bi bile Krležine riječi.

Takvi cirkusanti, hrabri Samsoni, notorni i nepismeni, a ugledni i samoprozvani demokratski članovi akademske zajednice dolaze na predstojeći plenum, a zauzvrat se organizatori plenuma istima hvale po svojim Facebook profilima. Svima vama koji ovo čitate, a u srijedu u 20 sati nemate pametnijeg posla, preporučam da posjetite 205. plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.  Besplatno je, a puno bolje i smješnije nego Cirque du Soleil. Nepotpisanu kolegicu pozivam da mi se javi za kavu jer mi ovih dana kronično nedostaje smijeha.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ako muškarac pokazuje ovih 7 ponašanja u vezi, prevarite ga, život je kratak

Stalna potraga za potvrdom Stalno traži pohvale? Kao digitalni pečat odobrenja na svemu što radi. Samo mu fali da...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -