Petak, 25 listopada, 2024

“Primirje u Siriji pred kolapsom, Rusi i Amerikanci su nemoćni”

Vrlo
- Advertisement -

DAMASK – Prekid vatre u Siriji je “pred kolapsom”, rekla je predstavnica sirijske oporbe Basma Kodmani, nekoliko dana pred novi početak mirovnih pregovora u Ženevi. “Tijekom proteklih deset dana je došlo do vrlo ozbiljnog pogoršanja situacije, pa je primirje pred kolapsom”, rekla je Kodmani, članica Pregovaračkog odbora sirijske oporbe u intervjuu za francuski list “Journal du dimanche”, a prenijela agencija AFP.

Ona je dodala da je “ponovno počela upotreba barel-bombi”, kao i da je američko-ruska misija koja nadzire primjenu prekida vatre nemoćna. Krhko primirje između snaga režima sirijskog predsjednika Bashara Assada, koji su imali potporu ruskih zračnih udara, i oporbe, uglavnom se poštuje otkad je dogovoreno 27. veljače uz posredstvo SAD i Rusije.

To primirje, međutim, ne važi na područjima pod kontrolom takozvane Islamske države i lokalne podružnice Al Kaide, Al-Nusra Fronta. “Oporba je primila udarac”, priznala je Kodmani i dodala da je Rusija “vršila napade na linije opskrbe brigada umjerene opozicije na terenu sve dok na snagu u veljači nije stupio prekid vatre”. Ona je navela da povlačenje ruskih snaga, najavljeno sredinom ožujka, “ukazuje onima koji podržavaju Asada da ruska potpora neće biti neograničena i bezuvjetna”.

Novi krug mirovnih pregovora između sirijskog režima i oporbe bi trebao održati 13. travnja u Ženevi. Od početka sukoba u Siriji u ožujku 2011. je u toj zemlji poginulo više od 270.000 ljudi, a milijuni su morali napustiti svoje domove.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Jim Farley, glavna Fordova faca, priznao da je lud za Xiaomijevom limuzinom

Jim Farley, glavni direktor Forda, otkrio je u razgovoru s voditeljem podcasta Fully Charged, Robertom Llewellynom, da trenutno vozi...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -