Četvrtak, 26 rujna, 2024

Prekid vatre u Nagorno-Karabahu, traže mrtve

Vrlo

Azerbajdžan i vlasti Nagorno-Karabaha koje podržava Armenija postigli su danas privremeni sporazum. Sporazum omogućava da obje strane bezbjedno provede potragu za tijelima svojih vojnika poginulih u nedavnim sukobima. Zaraćene strane su dogovorile privremeni prekid vatre u utorak.

Primirje se uvelike primjenjuje mada su obje strane prijavile manja narušavanja. Danas su azerbejdžansko ministarstvo obrane i Ministarstvo obrane Gorski Karabah saopštili su da nije bilo većih narušavanja dogovorenog prekida vatre poslije 17 sati po lokalnom vremenu, od kada su obje strane počele traže svoje mrtve.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u danas u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, na razgovoru s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim s ciljem da se zaustavi nasilje na ovoj teritoriji.

“Rusija, ništa manje od Azerbajdžana i Armenije, ima interes da se u ovom regionu uspostavi mir” rekao je Medvedev. Gorski Karabah je planinska enklava na azerbejdžanskoj teritoriju naseljena uglavnom Armencima koji odbacuju azerbejdžnasku vlast.

Najnovije borbe na ovom prostoru su najintenzivnije od 1994. godine, a dogovoreni prekid vatre ih je zaustavio, ali nije riješio spor, prenosi Reuters.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

INTERVIEW: Fr. John Anthony Boughton, poglavar zajednice “sivih fratara” iz Bronxa

Fr. John Anthony Boughton, američki franjevac i poglavar zajednice "sivih fratara" iz Bronxa, nekada je bio vojnik, švercer i...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -