Utorak, 22 listopada, 2024

SVEHRVATSKA KOALICIJA Hrvatske stranke spremne zajedno izaći na lokalne izbore u središnjoj Bosni

Vrlo

U Travniku se već jedno vrijeme kroz formalne, ali i neformalne razgovore predstavnika hrvatskih političkih stranaka radilo na stvaranju temelja svehrvatske koalicije u tom gradu, ali i promjena samog statusa Travnika koji bi trebao biti preustrojen u grad s mehanizmom zaštite nacionalnih interesa što je nužnost s obzirom na predratni brojčani odnos Hrvata i Bošnjaka.

Prvi rezultat tih razgovora trebali bi vidjeti već u ponedjeljak, 11. travnja kada se očekuje potpisivanje promemorije političkih stranaka HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HKDU-a BiH, HSP-a i HSS-a, a sam događaj će se održati u 11:45 sati u Velikoj dvorani Općine Travnik, priopćeno je iz travničkog Općinskog odbora HDZ-a BiH.

Sjednica Predsjedništva HNS-a

Istog dana pak u Mostaru trebalo bi zasjedati Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora na kojem bi se sve stranke trebale odrediti po pitanju zajedničkog izlaska na izbore, piše Dnevni list.

U dosadašnjim medijskim istupima predsjednici svih stranaka potvrdili su kako jesu za zajednički nastup na područjima gdje je ugrožena nacionalna pozicija, no nije bilo i konačnog navođenja općina u kojima bi trebalo dogovoriti zajedničke kandidate ili pak zajedničke liste.

Predstavnici dva HDZ-a i ostalih stranaka već su razgovarali u Zenici, Fojnici, Odžaku te Bihaću na temu zajedničkog nastupa. U slučaju Bihaća stvar je praktično dogovorena, a mogućnost zajedničkih listi postoji u slučaju Zenice, pa i Fojnice. Oko zajedničkih kandidata u općinama središnje Bosne za sada se još uvijek nije konkretnije razgovaralo.

Ponovni pokušaj

Kada je u pitanju suradnja stranaka HNS-a na lokalnim izborima u općinama s miješanim stanovništvom ili pak u onim sredinama gdje su Hrvati manjina, protekli lokalni izbori 2012. godine zbog međusobne podijeljenosti stranaka nisu donijeli neke velike rezultate.

Dva HDZ-a, iako su tada bili u vrlo dobrim odnosima, nisu uspjela postići konačan dogovor oko zajedničkih kandidata za načelnike. Tada se pokazalo kako zbog međusobne podijeljenosti i stranačkih nesuglasja unutar Hrvatskog narodnog sabora Hrvati gube na onim najosjetljivijim područjima, pa su tako izgubili načelničku poziciju u Vitezu, te ponovno ostali bez načelnika u Busovači, ali i u Novom Travniku.

Ovaj put, barem je takav dojam do sada, postoji spremnosti da se situacija ispravi te da se postigne dogovor oko jedinstvenog nastupa u nacionalno ugroženim područjima.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

EU bogatija za 8 milijuna Ukrajinaca ali treba ih još puno više

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) priopćio je danas da se stanovništvo Ukrajine smanjilo za oko 10 milijuna od 2014....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -