Srijeda, 23 listopada, 2024

U Mostaru otvorili američki kutak…

Vrlo

 

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Elizabeth Cormack izjavila je kako domaći političari moraju što prije pronaći rješenje za Mostar, dodavši kako to rješenje ne smije predstavljati povratak u prošlost.

Građanima Mostara mora se omogućiti da ostvare svoje osnovno demokratsko pravo, a to je da imaju mogućnost birati predstavnike na izborima. Presuda Ustavnog suda o izbornim pravilima za Mostar bila je dovoljno jasna. Bez obzira o kojem se rješenju radi, ono mora voditi Mostar u budućnost, a ne prošlost, tako da svaka etnička podjela ili bilo kakva druga podjela, ne bi trebala biti dio rješenja – kazala je Ambasadorica Sjedinjenih američkih Država u BiH Maureen Cormack u izjavi za novinare prilikom otvaranja Američkog kutka u Gimnaziji Mostar.

Ambasadorica Cormack i član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorili su danas redizajnirani Američki kutak, koji je smješten u zgradi Gimnazije Mostar.

Američki kutak, mjesto na kojem su mladi Mostarci u proteklih pet godina mogli upoznati američku kulturu i civilizaciju, sada je dobio suvremenu opremu i tehnologiju poput 3-D printera, iPad bara, digitalnog studija za obradu videa, glazbe i grafički dizajn, kao i praktične materijale za znanstvene pokuse, u što je američka vlada uložila oko 200 000 dolara.

– Mladi ljudi u ovom Američkom kutku dobili su platformu u okviru koje mogu učiti o poduzetničkim vještinama, istraživati SAD i povezati se s globalnom zajednicom – kazala je u izjavi za novinare američka ambasadorica.

Istaknula je kako je uređenje prostora urađeno u skladu s američkim zakonima o osobama s invaliditetom, tako da je tim osobama u potpunosti omogućen pristup i korištenje svega onoga što nudi Američki kutak.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako Mostar zauzima posebno mjesto u Bosni i Hercegovini, pa tako i mostarski Američki kutak ima posebno mjesto u mreži američkih kutaka u ovoj zemlji.

Učenje o američkom društvu

– S ovog mjesta trebamo poslati poruku da mladi trebaju učiti što je američka kultura i koje je demokratske vrijednosti dosegnulo američko društvo. Učenjem o američkom društvu, na neki način, trebamo američki san prenijeti u Mostar koji je jedini pravi multietnički grad u Bosni i Hercegovini i kao takvoga ga moramo čuvati – istaknuo je Čović.

Američki kutak otvoren je za sve građane Mostara, a potrebno je samo učlaniti se. Sve usluge i programi su besplatni.

Već u ovom mjesecu djelatnici Američkog kutka pokrenut će program Mostar Steam Tim, koji je namijenjen učenicima osmih razreda mostarskih osnovnih škola, a u okviru kojega će se održavati redovite obrazovne, kreativne i informatičke radionice.

Na taj način mladi Mostarci moći će se upoznati s kolegama iz drugih škola te istraživati teme koje ih zanimaju, piše Oslobođenje.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

OHR RADIKALIZACIJOM HRVATA ŽELI DESTABILIZIRATI DRŽAVU? Komšić odavno trebao biti smijenjen

Jasno je kao dan – OHR konstantno zanemaruje prava Hrvata i čini ih budalama. Pogledajte ključni dio Ustava BiH,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -